Mesut Özil slutar i landslaget på grunda av rasism Foto: Mesu

Özil slutar i landslaget: ”Rasism och bristande respekt”

Uppdaterad
Publicerad

Mesut Özil har spelat sin sista landskamp för Tyskland. Det meddelar mittfältaren i dag.

”Förr bar jag tröjan med stolthet och iver. Inte längre”, skriver han i ett brev på Twitter.

Mesut Özil och Ilkay Gundogan hamnade i blåsväder lagom till fotbolls-VM förra månaden.

Mittfältarna, som har turkiska rötter och spelar för Tyskland, träffade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och tog bild med honom, vilket väckte stor uppmärksamhet.

Nu meddelar Özil via ett brev på sitt Twitterkonto att han har spelat färdigt i landslaget.

”Det är med tungt hjärta och efter lång betänketid som jag, mot bakgrund av de senaste händelserna, väljer att inte längre spela för Tyskland på landslagsnivå – detta med en känsla av rasism och bristande respekt”, skriver han och fortsätter:

”Jag brukade bära den tyska tröjan med stolthet och iver. Inte längre. När högt uppsatta representanter för tyska fotbollförbundet behandlar mig som de gjort, visar bristande respekt mot mina turkiska rötter och själviskt nog förvandlar mig till politisk propaganda, får det vara nog.”

”Tysk när vi vinner, men...”

Özil är inte klar där, utan fortsätter:

”Jag är tysk när vi vinner, men invandrare när vi förlorar. Trots att jag betalar skatt i Tyskland, donerar faciliteter till tyska skolor och vinner VM med Tyskland 2014 är jag inte accepterad i samhället. Jag behandlas annorlunda, säger 29-åringen och avslutar:

”Jag vägrar luta mig tillbaka och inte göra något åt det här. Rasism borde aldrig någonsin accepteras.”

Totalt gjorde Özil 23 mål på 92 a-landskamper för Tyskland sedan debuten 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.