Foto: Bildbyrån.

Tyske journalisten om Forsberg: ”Hade VM spelats förra året…”

Uppdaterad
Publicerad

Emil Forsbergs säsong var inte lika glimrande som den förra.

Tyske journalisten Raphael Honigstein hymlar inte om att Sverige behöver honom i form.

– Hade VM spelats förra året hade tyskarna varit lite rädda, säger han till SVT Sport.

Emil Forsberg är svenska landslagets klarast lysande stjärna, men kommer knappast från ett positivt år i RB Leipzig.

Annat var det säsongen 2016/2017, när den energiske yttern var strålande och gjorde flest assist av alla i Europas fem bästa ligor.

Journalisten Raphael Honigstein, tysk korrespondent för The Guardian, resonerar kring Forsberg.

– Hade VM spelats förra året hade tyskarna varit lite rädda. De var väldigt imponerade eftersom hans säsong var enastående. Nu har Leipzig inte varit så bra och han har haft problem med skador, säger Honigstein till SVT Sport och fortsätter:

– Inbitna fotbollsfans känner självklart till honom. De vet att han är den tekniskt mest begåvade i Sverige, men till VM kommer han inte med samma tyngd och status som efter sin starka säsong. Folk hade varit mer oroliga om Zlatan Ibrahimovic spelat.

”Petningen av Sané inget speciellt”

Manchester Citys yrväder Leroy Sané är inte uttagen i den tyska VM-truppen, men enligt Honigstein är reaktionerna världen över förstorade.

– Det är inte en särskilt stor grej i Tyskland, utan stort i anglosaxiska medier. Han har knappast varit en tongivande spelare i landslaget och hans status i Tysland är inte så hög. Många tyskar tittar inte på Premier League. De har hört och läst om hans prestationer där, men knappast sett, säger han och fortsätter:

– Utöver medierna är petningen av Sané en smäll för de som sköter marknadsföringen. Sané är ju på varje annons, varje affisch. Människor som jobbar inom marknadsföring blev chockade, men för en vanlig tysk var petningen ingen stor grej.

Tyskland inleder mot Mexiko och möter därefter Sverige och sist Sydkorea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.