Tyskland är ute ur fotbolls-VM. Foto: Bildbyrån

Tyskland vann ödesmatchen – utslaget ändå

Tyskland vann ödesmatchen mot Costa Rica med 4-2. Det räckte inte eftersom Japan sensationellt besegrade Spanien. Tyskland är utslaget ur VM redan efter gruppspelet efter sämre målskillnad än Spanien. För andra VM-slutspelet i rad blev de fyrfaldiga världsmästarna utslagna i gruppspelet.

– Som du säkert förstår är vi alla väldigt besvikna, jag kommer precis från omklädningsrummet, säger den tyske förbundskaptenen Hansi Flick på presskonferensen efteråt.

Avmätt kramade förbundskaptenen Hansi Flick om Costa Ricas tränare Luis Fernando Suarez. Antonio Rüdiger satt på gräset och stirrade rakt fram efter uttåget som kommer att ta lång tid att smälta.

Enligt den officiella statistiken avlossade Tyskland 32 skott.

– Vi borde ha satt fler av våra 16 chanser men vi tappade inte turneringen i dag. Vi hade inte tillräckligt effektivitet i den här turneringen och det är därför vi är utslagna, säger Flick.

Tio minuters lång tilläggstid förlängde pinan för Tyskland

Med fem minuter kvar stötte Kai Havertz in 3-2 från nära håll för Tyskland. Inbytte Niclas Fullkrog gjorde sedan 4-2 efter VAR-granskning. Sedan väntade tio minuters tilläggstid, en lång pina för Tyskland som var beroende av ett spanskt mål mot Japan (slutade 2-1 till Japan).

I början av andra halvlek chockade Costa Rica med att göra 1-1. Kendall Waston kastade sig och nickade en boll som Manuel Neuer räddade men släppte retur på. Den slog Yeltsin Tejeda in.

Costa Rica var i åttondel i tre minuter

Chocken blev total efter att Juan Pablo Vargas gett Costa Rica ledningen med 2-1 efter ha forcerat in bollen från nära håll. Det såg ut som om det kunde varit offside ett par gånger innan men målet godkändes efter VAR-granskning.

Bara tre minuter senare kvitterade Kai Havertz till 2-2 för Tyskland och det bråkades om bollen som låg kvar i Costa Ricas mål. Inbytte Niclas Fullkrog var nära att ge Tyskland 3-2 men hans närskott räddades med huvudet av Paris SG-målvakten Keylor Navas.

Efter den inledande förlusten mot Japan, 1-2, sågades det tyska landslaget, som kvitterade mot Spanien, 1-1, med sju minuter kvar av ordinarie tid. Tack vare Costa Ricas seger mot Japan fick man en livlina tillbaka till slutspelet.

Om Spanien hade kvitterat mot Japan så hade Tyskland tagit sig vidare, men så blev inte fallet då Japan slog spanjorerna med 2-1.

Redan i den tionde minuten tog Tyskland ledningen när Serge Gnabry nickade in en boll slagen från vänsterkanten av David Raum. Det såg ut att kunna bli en lätt väg mot segern som gärna fick bli ganska stor. De flesta trodde att Tyskland skulle ordna det för sig till slut ändå. Man icke.

Strax före pausvilan stack dock Costa Rica upp. Efter ett jättemisstag av Antonio Rüdiger blev Keysher Fuller fri men Manuel Neuer kunde få upp en näve och rädda ut bollen över ribban till hörna. Ett mål i det läget hade tagit Costa Rica vidare till åttondelsfinalen – på Tysklands bekostnad.