Danmark kvitterade i inledningen av andra halvlek. Foto: TT Nyhetsbyrå

Danska jätteskrällen: Slog ut giganten Tyskland

Någon sjunde blir det inte för Tyskland.

Danmark skrällvann med 2-1 i kvartsfinalen och slog ut giganten.

– Danmark vinner rättvist, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

Kvartsfinalmatchen – som skulle ha spelats under lördagskvällen – fick skjutas upp till lunchtid söndag på grund av kraftigt regn.

Tyskorna var piggast från start och matchen var bara tre minuter gammal när Isabel Kerschowski gav sitt lag ledningen – med lite hjälp från danska målvakten Stina Lykka-Petersen.

Kerschowski vek in från sin vänsterkant och avlossade ett skott från över 20 meter. Skottet gick rakt på Lykka-Petersen, men den danska målvakten fick bara upp en hand på bollen och styrde in den i eget mål.

Dubbla nickmål

Efter en svag första halvlek vaknade danskorna direkt i den andra. När Stine Larsen ryckte sig loss på högerkanten och skickade in ett inlägg i straffområdet mötte Nadia Nadim upp perfekt på bortre stolpen och nickade in 1-1.

Lykka-Petersen fick också revanschera sig själv efter tavlan i första halvlek. Två gånger inom loppet av fem minuter stoppade hon Linda Dallmann i frilägen.

Med åtta minuter kvar av matchen var det i stället Theresa Nielsen som fullbordade en dansk skrällvändning. Nielsen nickade in 2-1-målet på inlägg från Frederikke Thögersen och säkrade en plats i semifinalen.

För Tyskland är uttåget en rejäl missräkning. Landet har prenumenerat på EM-titlar sedan 1995 – sex raka mästerskapsguld.

– Innan turneringen skulle jag sagt att det är en stor skräll om Tyskland åker ut i en kvartsfinal. Men det tyskorna visat i gruppspelet och i kvarten så är jag inte förvånad. Jag tycker Danmark vinner rättvist och spelar för mig en roligare fotboll, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

Han får medhåll av kollegan Frida Östberg. Hon menar att Tyskland inte lyckats med sitt lagbygge inför turneringen.

– Jones har länge sökt efter sin startelva, vilket jag tycker syns i spelet och upplever att spelarna gör mer individuella prestationer och har periodvis problem att få till det fina kombinationsspel vi är vana att se från tyskorna. Deras stora stjärna Marozsan har en fina fötter men är en spelar som jag förväntade mig mer av, säger Östberg.