Tung tysk frispark sänkte Sverige i 95:e minuten

Sverige var på väg mot 1-1 mot världsmästaren Tyskland efter en stormatch men i slutsekunderna av den fem minuter långa tilläggstiden vräkte Toni Kroos in 2-1 efter en tung frispark ur snäv vinkel. Ridå för Sverige som spelade med en spelare mer i slutminuterna.

– Det är brutalt och det värsta jag varit med om fotbollsmässigt. Vi hade inga flyt och inga marginaler med oss i den här matchen. Det är bara tungt. De får kvitteringen tidigt men annars tycker jag att vi fredar oss bra som vanligt. Jag hade till till och med tankar på att vi skulle kunna vinna matchen. Killarna ska ha all heder för sin insats, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Inbytte Jimmy Durmaz drog på sig en frispark strax utanför straffområdets vänstersida. Kroos tog god tid på sig och visste att det var det sista som skulle hända. Han förvaltade läget på bästa sätt efter ett stopp på bollen från Marco Reus – ur tysk synvinkel.

Herrlandslaget i fotboll

– Jag tycker att vi förtjänade att vinna. Jag blev lycklig. Vi har fått kritik och jag har fått känslan av att många tyskar hade varit glada om vi åkt ut men så lätt ska det inte gå, säger Kroos med en bitter udd efteråt till till Fifa.

Tyskland hade en stolpträff på tilläggstiden

I den andra tilläggsminuten sköt inbytte Julian Brandt stenhårt i den vänstra stolpen. Det var en stolpträff som vibrerade ända till Sverige.

I den 88:e minuten gjorde Robin Olsen en fenomenal räddning när han tippade Mario Gomez tunga projektil över ribban.

Efter en dryg halvtimme blev Ola Toivonen fint framspelad av Viktor Claesson, tog ner bollen på bröstet och lättade in den i kamp med Antonio Rüdiger över den utrusande målvakten Manuel Neuer och gjorde 1-0 till Sverige.

Det var ett klassiskt svenskt mål med en framskjuten plats i den svenska fotbollshistorien. I det ögonblicket var Sverige vidare till åttondelen medan den regerande världsmästaren Tyskland var utslaget. Redan i den andra gruppspelsomgången.

Den gula svenska fansväggen i på OS-stadion i Sotji fick glädjefnatt av det oväntade målet. Det hade varit närmast total tysk dominans med flera klara målchanser, speciellt de första tio, tolv minuterna då det var spel mot ett mål.

Tysk utvisning med tio minuter kvar

Med tio minuter kvar åkte Jerome Boateng ut efter sitt andra gula kort efter en grov kapning av Marcus Berg som han haft många dueller med. Tyskland fick jaga ett segermål med tio man och tappade kraft.

På slutet av den första halvleken hade Sverige ett par chanser att öka på till 2-0. Allra närmast var Marcus Berg vars nick på Sebastian Larssons inlägg Manuel Neuer kunde parera ut med fingertopparna.

Redan i den tredje minuten i andra halvlek kvitterade Tyskland till 1-1. Timo Werner spelade in bollen från vänsterkanten och Marco Reus höll sig framme och kunde med smalbenet i kamp med Ludwig Augustinsson vinkla in den tyska kvitteringen.

Berg kunde fått med sig en straff från den första halvleken då det stod 0-0. Han blev mitt i den tyska pressen frispelad och när han skulle avsluta upphakad av Jerome Boateng. Den utrusande Neuer kunde ta hand om bollen. Berg vädjade med utsträckta händer förgäves om en straff, som inte var långt borta. Domaren Szymon Marciniak valde dock att inte titta på straffen i VAR-systemet.

– Det känns som en solklar straff, säger en gråtfärdig Berg om situationen.