• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

FA:s ordförande Greg Clarke och fascistiska hälsningar från bulgariska supportrar. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Uefa kommer att inleda en utredning”

Publicerad

EM-kvalmatchen mellan Bugarien och England avbröts två gånger i första halvlek på grund av apljud och nazistiska gester från läktaren. Det engelska fotbollsförbundets ordförande Greg Clarke bekräftar nu att det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, ska inleda en utredning.

– Uefa, som jag pratade med under och efter matchen, kommer att genomföra en grundlig utredning för att se till att de här otäcka scenerna med hemsk rasism behandlas som de ska, säger Clarke enligt BBC.

Uefas ordförande, Aleksander Ceferin, tog under tisdagen avstånd från rasismen på läktarna.

”Uefa är beredda att göra allt vi kan för att få bort denna sjukdom från fotbollen” säger Ceferin i ett uttalande. Fotbollsfamiljen och regeringar måste föra krig mot rasismen.

Ordföranden, som var på plats i Sofia, beskriver det inträffade.

– Jag hörde exempel på hemska rasistiska ramsor. Jag såg en grupp som var ungefär 50 personer stor och helt klädda i svart som gjorde något som såg ut som fascistiska gester. Jag kan inte vara säker eftersom det var 100 meter ifrån mig, men det såg hemskt ut.

Clarke pratade med både spelare och ledare efter matchen som ska ha varit ”tydligt upprörda.”

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här lämnar åskådare arenan – efter rasism mot engelska spelare Foto: TT Nyhetsbyrån

”Använde vårt sunda förnuft”

Under matchen följde man Uefas trestegsmanual då man först bröt matchen i den 28:e matchen för att från högtalarna på arenan fördöma påhoppen och meddela att man bryter matchen om det fortsätter.

Nästa gång matchen stoppades var i den 43:e minuten och enligt manualen skulle lagen då ha gått in i omklädningsrummen för att markera. Men den brittiska förbundskaptenen Gareth Southgate pratade med domaren och man kom fram till att spela de få återstående minuterna innan paus.

– Vi använde vårt sunda förnuft och tog beslutet att spela de få minuter som återstod till halvtid och då tog vi sedan gemensamt beslutet att spela vidare. Vi pratade om det under pausen och tog hand om det på rätt sätt, säger spelaren Tyrone Mings.

Matchen slutade hela 6-0 till England.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför ville Englands spelare lämna planen – detta hände

Hör Gareth Southgate om matchen:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Southgate: ”Vi har gjort en rejäl markering”


 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer