Foto: Bildbyrån

Uefas svar: ”Det finns en damhymn – den ska spelas”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om att damerna inte får spela den klassiska Champions League-hymnen florerade i dag eftersom norska Lilleström berättade att de hade förbjudits att göra det.

Uefas svar: Damerna har en egen hymn som ska spelas, därför ska de inte spela herrarnas.

”Att använda damernas egen Champions League-identitet, och musiken är en väsentlig del i att bygga ett starkare varumärke”, skriver Uefa i ett mejl till SVT Sport.

Det var under dagen som flera medier skrev om hur Uefa har förbjudit klubbar i damernas Champions League att spela den klassiska Champions League-hymnen. Nyheten tog fart eftersom det norska laget Lilleström berättat om hur de strikt förbjudits att spela herrarnas hymn.

Men faktum är, berättar Uefa, att anledningen är ganska simpel. Damerna har en egen Champions League-hymn att spela – och den ska spelas varje match.

”Precis som för alla topptävlingar i i Uefa, har damernas Champions League sin egen unika identitet, vilken har som mål att visa upp det bästa av det bästa inom kvinnors klubblagsfotboll i Europa. Precis som den visuella identiteten”, inkluderar damernas Champions League-identitet också musiken, skriver Uefa i ett mejl.

Finns för att bygga varumärket

”Damernas Champions League-hymn ska spelas så fort som spelarna och domarna har ställt upp sig och används också i olika medier för att marknadsföra tävlingen, inklusive i tv-sekvenserna”, fortsätter de.

Vad är namnet på hymnen och hur länge har den använts?

”Enkelt nog heter den damernas Champions League-hymn och den introducerades till säsongen 2009/10 som del i nystarten av damernas turnering”, skriver Uefa.

”Att använda damernas egen Champions League-identitet, och musiken, på ett konstant sätt är en väsentlig del i att bygga ett starkare, mer sammanhängande och prestigefyllt varumärke till fördel för all inblandade”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.