Anthony Elanga, i mitten, tillsammans med sina lagkamrater. Foto: TT Nyhetsbyrån

Uefa ska utreda rasism mot Elanga

Uppdaterad
Publicerad

Anthony Elanga hävdar att han utsattes för rasism av en motståndare i U21-landskampen mot Italien i Monza.

Nu inleder Europeiska fotbollsförbundet Uefa en utredning, samtidigt som italienska förbundet (FIGC) kraftigt förnekar anklagelserna.

”FIGC kommer att försvara sitt och sina spelares anseende i alla instanser”, säger förbundet i ett uttalande.

Det var efter 1–1-matchen mot Italien i kvalet till U21-EM som Manchester United-talangen Anthony Elanga vittnade om att en spelare i motståndarlaget riktat en rasistisk kommentar mot honom.

Svenska fotbollförbundet (SvFF) skrev på sin hemsida att man skickat ärendet vidare till domare och matchdelegat, och valde därefter att polisanmäla händelsen.

– Just nu sitter folk från vår sida nere i Italien och upprättar en polisanmälan. Sedan får vi se hur de brottsrubricerar det hela, sa landslagets säkerhetschef, Martin Fredman tidigare till SVT Sport.

I Italien slår man tillbaka mot uppgifterna.

”FIGC förnekar de anklagelser som gjorts på Svenska fotbollförbundets hemsida och som rapporterats om från vissa nyhetskällor, och hoppas att berörda organ omedelbart ska klargöra fallet”, skriver det italienska förbundet i ett uttalande på hemsidan.

”Samtidigt försäkrar FIGC att italiensk fotboll och landslaget i synnerhet kommer fortsätta jobba för att bekämpa rasism”.

Efter beskeden och uttalandena från de svenska och italienska förbunden meddelar Europeiska fotbollsförbundet Uefa, som ansvarar för kvalet, att de inleder en utredning.

”En inspektör har valts ut för att göra en disciplinär utredning kring händelserna som påstås ha skett”, skriver Uefa i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.