Uefa svarar efter stjärnornas markering

Uppdaterad
Publicerad

Crisitano Ronaldo plockade bort flaskor av en EM-sponsor under en presskonferens.

Andra spelare följde efter.

Nu svarar europeiska fotbollsförbundet Uefa.

– Uefa har påmint deltagande nationer att sponsorerna är en väsentlig del i det här mästerskapet, säger turneringsansvarige Martin Kellen.

Både Italiens Manuel Locatelli och Frankrikes Paul Pogba har sedan följt i Cristiano Ronaldos fotspår. Locatelli flyttade två Coca Cola-flaskor ur bild under presskonferensen efter 3–0-segern mot Schweiz, och Pogba, som är troende muslim, tog bort en flaska av ölmärket Heineken efter Frankrikes vinst mot Tyskland (1–0).

Fotbolls-EM

Uefas turneringsansvarige Martin Kellen menar att förbundet främst är kritiska mot Ronaldos agerande, och att det finns en större förståelse för spelare som agerar utifrån sin religiösa tro.

– Om det är av religiösa skäl, så behöver de inte ha flaskor där, säger han.

Uefa har inte tagit några disciplinära åtgärder efter spelarnas tilltag. Kellen säger att de inte kommer att bötfälla specifika spelare utan i så fall är det nationsförbunden som drabbas.

Om det fortsätter kan det bli aktuellt med böter.

– Vi har regler som alla deltagande nationer skrivit under. Vi har påmint de om deras obligationer men givetvis är böter alltid en möjlighet, säger Kellen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet