Umeå tog första segern sedan återkomsten

Umeå IK:s väntan är över. Nykomligen har tagit sin första damallsvenska seger sedan 2016 efter att ha vänt 0-2 till 3–2 mot topplaget Linköping.

– Det känns fantastiskt att äntligen få vinna i damallsvenskan igen, säger Umeåtränaren Robert Bergström till SVT Sport.

Linköping behövde bara fyra minuter på sig för att öppna målskyttet borta mot nästjumbon Umeå IK, och det med mycket god hjälp av hemmalaget.

Umeåförsvararen Eva Nyström tog beslutet att spela tillbaka bollen till målvakten Tove Enblom, som dock hade lämnat målet för att göra sig spelbar. Den kommunikationsmissen betydde 0-1 på resultattavlan i Umeå, ett resultat som stod sig till halvtidsvilan.

Efter ett helnigeriansk samarbete där skytteligaledaren Ebere Orji hittade fram till Uchenna Kanu i den 65:e minuten var det 2-0 till Linköping.

Där och då var Linköping serieledare och Umeå fast förankrat i botten av tabellen, men nykomligen hade inte gett upp.

– Jag tycker vi var bättre än Linköping, så det kändes ologiskt att de fick 2-0, men så är det när man gör individuella misstag. Trots det valde vi att knyta näven och ta jobbet, säger Umeåtränaren Robert Bergström till SVT Sport.

Lundin stor matchhjälte

Med 20 miunter kvar att spela bytte Bergström in Lova Ludin, ett byte som kom att förändra matchen. Efter en upprullning som började på egen planhalva reducerade Lova Lundin till 1-2 i den 77 minuten.

Bara tre minuter senare lossade Olivia Holm, även hon inbytt i den andra halvleken, vänsterdojjan. Skottet letade sig via stolpen in bakom Cajsa Andersson och det var kvitterat.

Hittills obesegrade Linköping var i rejäl gungning, mot ett pånyttfött Umeå som ville mer.

I den 89:e minuten blev så också den sensationella vändningen ett faktum när Lova Lundin, bröstade ner bollen och med yttersidan lyfte den över Andersson i bortamålet till 3-2 för Umeå.

– I dag förtjänade vi tre poäng. Man går alltid in med inställningen att bidra till laget, sen känns det extra skönt att leverera på pappret också, säger Lova Ludin Sportbladet.

Nöjd tränare

Senast Umeå stod som segrare i damallsvensk match var den 26 juni 2016 då laget bortaslog Djurgården. Den drygt fyra år långa väntan för den sjufaldiga svenska mästaren är nu över och i och med segern klättrar Umeå upp på säker mark i tabellen. Något som glädjer Umeås tränare.

– Det känns fantastiskt att äntligen få vinna i damallsvenskan igen och sättet vi gör det på säger väldigt mycket om oss som lag. Det är ett kvitto på att om man jobbar hårt så kan man få utdelning även mot de bättre lagen, säger Bergström.