Foto: SVT/Bildbyrån

Bekräftat: All idrott stoppas i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Italiens olympiska kommitté ville stoppa all inhemsk idrott och lämnade en begäran till den italienska

regeringen.

Nu har premiärministern Giuseppe Conte beviljat begäran.

Flera Serie A-matcher har skjutits upp och spelats inför tomma läktare på grund av coronavirusets stora spridning i landet.  I helgen sattes 16 miljoner människor i karantän i norra delarna av Italien. I  dag är dödssiffran uppe i 463 personer. Det värst drabbade landet efter Kina där allt började.

Nu väljer de att gå ett steg till och begära att all idrott ska stoppas i en månad.

Det är landets olympiska kommitté som ligger bakom begäran.

– Hälsan är det viktigaste för allihopa, skriver Italiens olympiska kommitté i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

Begäran innefattar däremot inte internationella tävlingar för landslag och klubblag eftersom att olympiska kommittén inte kan fatta sådana beslut.

EM i Italien

Senare under kvällen bekräftade Italiens premiärminister Guiseppe Conte att alla idrottsevenemang i landet ställs in. Samtidigt meddelar han att hela landet sätts i karantän. Han tillade att det bästa för medborgarna i Italien var att stanna hemma.

Stephanie Öhrström, målvakt i Fiorentina, säger till Aftonbladet att hon inte är förvånad.

– Det har ju varit mycket snack om att fotbollsligorna eventuellt ska avslutas i förtid. Man har gått runt i ovisshet den senaste tiden och det gäller väl fortfarande, det är nog ingen som vet exakt vad som kommer hända.

Sommarens EM-slutspel, med matcher i flera länder, innefattar även Italien. Rom är värd för flera matcher och bland annat hålls öppningsmatchen på Stadio Olympico.

KLIPP: Zlatan gjorde mål i förlusten mot Genoa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.