Foto: Bildbyrån

Uppgifter: Allsvenskan startar i mitten av juni

Uppdaterad
Publicerad

Allsvenskan i fotboll kommer i morgon att få grönt ljus att starta i mitten av juni.

Det uppger Expressen under torsdag kväll.

– Jag har förstås ingen kommentar om det över huvud taget, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till SVT Sport.

I morgon, fredag, kommer beskedet från Folkhälsomyndigheten. Grönt ljus för elitidrott utan publik eller fortsätt rött ännu en tid?

Enligt Expressen, som hänvisar till flera källor, kommer det att bli ett glädjebesked för idrotten – och därmed även svensk fotboll.

Enligt tidningen kommer allsvenskan att få klartecken att börja i mitten av juni. Även superettan och damallsvenskan kommer att spela sina första omgångar i juni.

Sedan den 19 mars har allsvenskan både för herrar och damer skjutits upp på obestämd tid.

Janne: ”Hoppas verkligen...”

Janne Andersson, förbundskapten för Sveriges herrlandslag, hoppas också på ett positivt besked.

– Man borde kunna ge ett klartecken utifrån perspektivet att fotbollsspelande i sig inte är något farligt eller smittspridande. Sedan måste man förstås följa de restriktioner som finns, men nu har man sparkat i gång några ligor och Danmark drar i gång i dag. Jag hoppas verkligen att vi kan starta den 14 juni, säger Andersson till SVT Sport.

Vad händer om elitfotbollen får ett negativt besked i morgon?

– Det skulle nog ge väldigt jobbiga konsekvenser och inte bli bra. Jag jobbar inte längre i ett klubblag men jag har gjort det i många år och känner förstås mycket folk i fotbolls-Sverige så jag vet att många klubbar sliter och går på knäna just nu.

Enligt källor till SVT Sport meddelas FHM:s beslut under en presskonferens klockan 08.20 i morgon, fredag. De som deltar är FHM:s generaldirektör Johan Carlsson, inrikesminister Mikael Damberg (S) samt kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

ARKIV: Tegnell: Besked om fotbollen i slutet av veckan (25 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.