Bulgariens förbundskapten Krasimir Balakov avgår. Foto: Bildbyrån

Bulgariens förbundskapten tvingas avgå efter rasistskandalen

Uppdaterad
Publicerad

I efterdyningarna av rasistskandalen mellan Bulgarien och England i Sofia har flera supportrar stängts av och ordföranden för landets fotbollsförbund avgått.

Nu tvingas även förbundskapten Krasimir Balakov lämna sin post.

Måndagens EM-kvalmatch mellan Bulgarien och England avbröts flera gånger på grund av att publiken gastade rasistiska glåpord mot bortalagets svarta spelare.

Matchen kunde sedermera spela klart och England vann till slut med 6-0.

I efterhand har det dock stormat rejält i Bulgarien. Redan dagen efter avgick ordföranden i landets fotbollsförbund, Borislav Mihajlov, efter att landets premiärminister, Bojko Borisov, uttryckt att han inte längre har förtroende för honom.

Tillträdde i juni

Sammanlagt har även 15 supportrar nu gripits av bulgarisk polis, misstänkta för att ha gjort apljud och nazisthälsningar under matchen.

Fyra av dem har straffats med böter och två års avstängning från fotbollsevenemang.

Nu kommer nästa besked. Bulgarien bekräftar att förbundskapten Krasimir Balakov får sparken till följd av de dåliga resultataten.

Balakov sa efter matchen att han varken hört några rasistiska påhopp eller sett några nazistiska hälsningar. I efterhand har han dock bett England om ursäkt.

– Mitt beslut att sluta har ingenting att göra med att premiärminister Bojko Borissov begärde min avgång dagen efter matchen mot England. Mitt tålamod är helt enkelt slut, säger Balakov själv till Sky Sports enligt nyhetsbyrån Reuters.

Balakov tillträdde som förbundskapten i juni 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.