Foto: TT

Stjärnmålvakt inblandad i övergreppshärva

Uppdaterad
Publicerad

Spanska landslaget skakas av en skandal dagarna före EM-premiären. David De Gea pekas ut som inblandad i ett sexuellt övergrepp som ska ha ägt rum 2012 – själv nekar han till allt: ”Det är en lögn. Det är inte sanning”, säger han på en presskonferens.

På måndag spelar Spanien sin inledande match i EM, men enligt uppgifter kan man få göra det utan stjärnmålvakten, David De Gea. Spanska El Diario och AS uppger att landslagspelarna David De Gea, Iker Muniain och Isco blivit utpekad av ett skyddad vittne för att ha varit inblandade i en sexskandal som ska ha utspelat sig 2012, och som nu är under utredning av spanska myndigheter.

Det var i april i år som den spanska porrfilmsproducenten Igancio Allende Fernández – även kallad ”Torbe” – greps, misstänkt för bland annat trafficking, utpressning och penningtvätt.

Fotbolls-EM

I ett av fallen ska en kvinna ha blivit utsatt för sexuella övergrepp av två spelare från det spanska U21-laget under ett möte på ett hotellrum. Enligt spanska rapporter ska Manchester United-målvakten inte ha varit närvarande på hotellrummet när övergreppen skett – men stjärnan ska ha förmedlat kontakterna med ”Torbe”.

Efter en planerad presskonferens under fredagskvällen stoppade Spaniens mediapersonal alla frågor kring rapporterna om De Gea. Men för bara några minuter sedan avslutades en ny presskonferens där De Gea kommenterade anklagelserna.

– Först av allt vill jag bara säga att jag är väldigt överraskad över nyheten. Jag kan bara förneka allting. Det är en lögn. Det är inte sanning, säger David De Gea och fortsätter.

– Jag lämnar det här i händerna på mina advokater nu.

Enligt spanska El Confidencial har polisen gjort en undersökning och inte hittat några bevis som backar upp de uppgifter som det skyddande vittnet uppgett – och att de inte planerar att kalla in De Gea, Muniain eller Isco på förhör om inga nya bevismaterial framkommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet