Hammarby hade årets bästa publiksiffra – och tog även ledningen.

– Det sjukaste jag varit med om, säger Beata Olsson.

Umeå IK hade redan säkrat seriesegern och uppflyttning till damallsvenskan.

Men vilket lag som skulle bli tvåa och följa det forna storlaget upp till den högsta serien skulle avgöras i dag, i en direkt avgörande match mellan Hammarby och IK Uppsala.

Jansson satte 1–0

Och det var upplagt för fest på Kanalplan i Stockholm, där hemmalaget Hammarby (som inte förlorat en enda hemmamatch på hela säsongen) hade fördel av såväl 3 100 åskådare och det faktum att ett oavgjort resultat hade räckt för avancemang.

Och de började även bra. Redan efter en kvart tog Jonna Ståhl hand om en slarvig Uppsala-passning, spelade vidare till den forna U23-landslagsspelaren Emma Jansson som satte sitt 16:e mål för säsongen.

Hammarby inledde andra bra

Och Hammarby fortsatte att spela bra, och dominerade den första halvleken, förutom de sista tio minuterna där Uppsala flyttade upp situationerna.

Men i den andra halvleken blev det en annan matchbild. Hammarby inledde visserligen bäst, och skapade ett par chanser i starten. Men tio minuter in i den andra halvleken slogs ett inlägg från högerkanten som en helt omarkerad Marika Bergman Lundin tog emot i straffområdet, tog emot och avslutade i mål.

Hörnmål

Och en kvart senare, efter en period av ganska hård Uppsala-press, var det dags igen. Uppsala slog en högerhörna som Sara Olai från ungefär sex meter kunde nicka in.

Där och då var Hammarby tvingat att kvittera för att den damallsvenska platsen inte skulle gå till Uppsala istället. De tog tillbaka kommandot i matchen, men det var ändå Uppsala som gjorde nästa mål.

I allsvenskan för första gången

I den 82:a minuten slog de nämligen ett inlägg från vänsterkanten, och den omarkerade U19-landslagsspelaren Beata Olsson dök upp och nickade in 3–1 – till medspelarnas vilda glädje.

Resultatet stod sig matchen ut, och Uppsalas spelare kunde fira att klubben för första gången är klart för damallsvenskan.

– Jag kan inte förklara det med ord! Det är det sjukaste jag varit med om. Det är så jävla kul! Jag vet inte vad jag ska säga... Vi gör det så jävla bra, vi gör en sån jäkla krigarinsats och vi förtjänar det så jävla mycket, säger Beata Olsson till SVT Sport.