USA säker vinnare i gruppfinalen mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

USA vann gruppfinalen mot ett svenskt B-lag med 2-0 i Le Havre. Det betyder att Sverige får möta Kanada i åttondelsfinalen på måndag.

Det var blott tredje gången i VM-slutspelssammanhang som Sverige gått mållöst från en match. Alla tre gångerna har varit mot USA.

Matchuret hade bara tickat fram till 2.42 när USA tog ledningen mot Sverige som gjort sju ändringar i startelvan. Lindsey Horan tryckte in 1-0 efter en hörna från vänsterkanten. Målet VAR-granskades för offside men godkändes ganska snabbt.

– Jag förväntade mig inte ett så tidigt mål. Det var lyckosamt, jag var på rätt plats vid rätt tillfälle, säger amerikanska målskytten Lindsey Horan till SVT Sport efter matchen.

Kort in i den andra halvleken ökade USA på till 2-0 och efter VAR-granskning för offside i upprinnelsen godkändes till slut målet. Jonna Andersson backade och Tobin Heath sköt på hennes fot och bollbanan ställde Hedvig Lindahl i målet. Det bedömdes ganska hårt som ett självmål på Jonna Andersson.

Det utdragna VAR-granskandet gjorde att matchen hade sju minuter tilläggstid. Efter det målet gick matchen i stå och USA hade bra kontroll fram till slutsignal. USA får nu möta Spanien i sin åttondelsfinal.

– Det var en jobbig match, mycket springa. Vi spelar ändå en bra fotboll, speciellt i slutet av första och i början av andra så skapar vi en del bra chanser. Deras andra mål är en del tur tycker jag, vi har ändå  mycket positivt att ta med oss och mycket att förbättra också, säger Sofia Jakobsson.

För Sverige väntar istället Kanada i åttondelen, ett lag inte helt olikt USA enligt målvakt Hedvig Lindahl.

– Det kommer bli tufft, en liknande matchbild men mot ett annat nordamerikanskt lag. Vi mötte Kanada i Algarve och då blev det 0-0 efter 90 minuter sen vann dom på straffar. Men utan att vara respektlös mot Kanada känner jag att USA är numret större, så jag ser att vi har goda chanser att lyckas i vårt spel, säger Lindahl till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.