Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson inför matchen mot USA. Foto: Bildbyrån

”USA är ett av världens bästa klubblag”

Publicerad

Världsnian Sverige mot världsettan USA.
Trots att det är två toppnationer som ställs mot varandra är det stor skillnad på förutsättningarna mellan lagen.
– Vi lånar in våra spelare från deras klubblag för att vi tycker att de utvecklas bättre så. USA är inte bara ett av världens bästa landslag, utan även ett av världens bästa klubblag. De lånar ut sina spelare till sina klubblag, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

I dag väntar på förhand Sveriges första riktiga test i detta VM när USA står för motståndet i den avslutande gruppfinalen.

Senast Sverige och USA möttes i en match av den här digniteten var i OS-kvartsfinalen 2016, när Sverige vann på straffar.

– De vill säkert visa var skåpet ska stå, men samtidigt har de pratat om att de ska spela sju matcher i det här mästerskapet, så det känns kanske som att de inte har jättestarkt fokus på oss, säger Hedvig Lindahl.

Världsettan USA går in som favoriter mot världsnian Sverige. Trots att det är två lag som båda är rankade topp tio, menar Peter Gerhardsson att det är stor skillnad mellan de två lagen.

– Vi lånar in våra spelare från sina klubblag för att vi tycker att de utvecklas bättre så. USA är inte bara ett av världens bästa landslag, utan även ett av världens bästa klubblag. De lånar ut sina spelare till sina klubblag. De har väldigt lång tid på sig att förbereda sig, säger Gerhardsson.

Danmark senaste testet

Sverige har inte spelat en tävlingsmatch mot toppmotstånd sedan kvalet mot Danmark, men har däremot mött både Tyskland och Frankrike i träningsmatcher. Och Peter Gerhardsson menar att Sverige har bevisat att försvarsspelet håller mot en motståndare som håller en högre kvalitet.

– USA är det lag som är mest konsekvent i sitt sätt att spela, man har sin 4-3-3-uppställning, och centrerar sitt lag. Oavsett vilka som spelar så vet de vad de gör. De har olika egenskaper på spelare, någon är snabbare och sådär, men de vet vad de ska göra.

– Vi har visat att vi klarar av att försvara högt mot både Tyskland och Frankrike. I omställningarna offensivt och defensivt är det viktigt att vara noggranna och hindra motståndarna att etablera anfalsspel. Vi får inte tappa boll i fel lägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer