Megan Rapinoe och hennes lagkamrater har under flera år fört en kamp mot det egna fotbollsförbundet. Frågan ska upp i rätten nästa år. Foto: TT.

USA:s damlandslag med nya beskyllningar mot egna förbundet

Uppdaterad
Publicerad

Den långdragna konflikten mellan USA:s damlandslag och det egna förbundet fortsätter med nytt bränsle. Under måndagen lämnades nya dokument in till en domstol i Los Angeles.

– Förbundet har upprepade gånger försökt snedvrida siffrorna med falska data, säger en företrädare för damlandslaget.

Det var i mars som 28 spelare, stommen i det lag som blev världsmästare i somras, stämde det egna förbundet för bland annat könsdiskriminering.

Förbundet hävdar att ersättningen till de bägge landslagen bygger på olika kollektivavtal och att lönestrukturen ser annorlunda ut. Herrarnas avtal bygger på antalet landskamper och är resultatbaserat medan damernas bygger på sjukvårdsförsäkring och andra förmåner och de löner man tjänar i den inhemska fotbollsligan NWSL, skriver AP.

USA:s fyra bäst betalda spelare är damer

Förbundet pekar på att att fyra spelare: Alex Morgan, Megan Rapinoe, Carli Lloyd och Becky Sauerbrunn under perioden 2014 till 2019 tjänade mer än någon herrspelare, även om lönen från NWSL tas bort.

– Damerna valde att ha en garanterad lön på upp till 1,7 miljoner kronor per år, och utöver den lönen får de spel- och turneringsbonusaroch ett stort paket av förmåner. Medan spelarna i herrlandslaget kan tjäna större bonusar då de tar större risker eftersom deinte får några garanterade pengar eller förmåner inom deraskontraktsstruktur som bygger på att betala för de matcher de spelar.

En herrspelare hade tjänat tre gånger så mycket

Damspelarna hävdar att en herrspelare med samma framgångar som de fyra damspelarna hade tjänat tre gånger så mycket. USA:s damer vann VM i somras medan herrlandslaget inte ens nådde slutspelet i Ryssland förra året.

– Detta är själva definitionen av könsdiskriminering, vilket ärolagligt. Förbundet har upprepade gånger försökt att snedvrida dessasiffror. Med falska data skyller man på Fifa och försöker att manipulera ekvationen men matematiken är enkel:  Resultaten visar en otvetydigt stor löneskillnad, säger Molly Levinson som representerar damspelarna i frågorna kring rättegången. 

Det är gott om tid kvar innan rättegången ska inledas i Los Angeles den 5 maj. Konflikten har pågått i flera år och medlingsförsök har misslyckats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.