Precis innan pandemin lamslog världen i mars mötte USA Japan i en landskamp. Megan Rapinoe valde att hålla händerna bakom ryggen istället för ena handen vid hjärtat. Foto: TT

USA:s damlandslag vill ha bort knäförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska damlandslaget kräver att förbudet mot att ställa sig på ett knä under nationalsången tas bort och att en ursäkt framförs till svarta spelare och fans.

Under dagen kommer USA:s  fotbollsförbund att ta ställning till formuleringen att

”stå respektfullt under spelandet av nationalsången” vilket är en omdiskuterad och nyinförd formulering i regelverket.

Knäböjandet har blivit en symbol för att bekämpa polisvåldet och rasism efter att George Floyd, begravs i dag i Houston, dog i samband med ett polisingripande i Minneapolis för två veckor sedan.

”Förbundet bör omedelbart upphäva 'nationalsångspolicyn', offentliggöra ett uttalande som erkänner att policyn var fel när den antogs och ge en ursäkt till våra svarta spelare och supportrar”, skriver det amerikanska damlandslaget, som anser att förbundet bör rannsaka sig självt.

”Försökte tysta budskapet för fyra år sedan”

”Vidare anser vi att förbundet bör beskriva sina planer för hur det nu kommer att stödja budskapet och rörelsen som det försökte tysta för fyra år sedan.”

Policyn kom till 2017 efter att superstjärnan Megan Rapinoe ställde sig på ett knä inför en landskamp mot Thailand året innan, skriver Reuters.

Handlingen med den knästående protesten blev känd med den amerikanske fotbollsspelaren Colin Kaepernick 2016. Ledningen för NFL bad förra veckan om ursäkt för att inte ha lyssnat på protesterna för fyra år sedan. 

USA vann VM i Frankrike förra året.

ARKIV: USA:s guldlag hyllas på Manhattan 10/7 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.