Lynn Williams, till vänster, och Megan Rapinoe firar ett mål i en OS-kval-match i januari. Foto: TT

USA:s fotbollsdamer överklagar

Uppdaterad
Publicerad
USA:s damer överklagar nu det domstolsbeslut kring jämlika löner som laget överraskande förlorade i förra veckan. Man hoppas också kunna skjuta upp processen till åtminstone nästa år, 2021.

Laget hade stämt det amerikanska fotbollsförbundet på 650 miljoner kronor för ojämlika löner jämfört med herrarna. Domstolen ansåg tvärtom att damlandslaget ”fått större ersättning såväl ackumulerat som i genomsnitt per match än herrlandslaget”.

Direkt efter domen, fattad av den federala domstolens domare R Gary Klausner, berättade stjärnan Megan Rapinoe att man skulle överklaga. Nu har damerna officiellt lämnat in överklagan.

”Vi kommer aldrig sluta kämpa för jämställdhet”, twittrade Rapinoe efter utslaget och fick stöd av den trolige demokratiske presidentkandidaten Joe Biden.

Domstolen godkände dock ett par punkter i damlandslagets stämningsansökan som därmed kommer att tas upp i en rättegång. Det gäller likvärdig behandling i fråga om resor, träningsmöjligheter, medicinsk hjälp och boende. Den tvisten skulle tas upp i domstol den 16 juni men spelarna vill skjuta upp det till tidigast 2021.

Ny kvinnlig ordförande

Anledningen är att spelarna vill ha mer tid för förlikningsförhandling med den nye ordföranden, Cindy Parlow Cone, som valdes in i februari. Cone, som blev dubbel OS-mästare som aktiv, jobbar på ideel basis.

Dessutom vill man förhandla fram ett nytt kollektivavtal som kan ersätta det nuvarande som går ut den 31 december 2021.

– Lika lön betyder att betala kvinnliga spelare lika mycket som herrarna för att vinna en match, säger Molly Levinson, talesperson för spelarna.

KLIPP: Therese Sjögran om planerade säsongsstarten: ”Det känns lite tajt” (5 maj)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rosengårds sportchef Therese Sjögran. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer