Megan Rapinoe och Gianni Infantino. Foto: BILDBYRÅN

Fifas glädjebesked: Damfotbollens miljardsatsning står fast

Uppdaterad
Publicerad

I höstas gjorde Internationella fotbollsförbundet (Fifa) en miljardsatsning på damfotbollen för de kommande fyra åren.
Den står fast trots coronakrisen, säger Fifas ordförande Gianni Infantino.

I höstas meddelade Fifa att man ska lägga totalt 1 miljard dollar (runt 10 miljarder kronor) på damfotbollen de kommande fyra åren, en dubblering av det tidigare budgeterade beloppet.

Men det är inte aktuellt att skära i den investeringen, trots ett pressat ekonomiskt läge till följd av den pågående coronapandemin, försäkrar nu Fifa.

– Det känns ju väldigt bra och att man behåller satsningen i dessa tider kommer att betyda mycket, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors till SVT Sport. 

Alarmerande rapport

– Den här finansieringen har Fifa redan förbundit sig, och den kommer inte att påverkas av covid-19-krisen. Pengarna kommer att investeras i en rad områden på damsidan, som tävlingar, kompetensutveckling, ledarskap, professionalisering och teknisk utveckling, säger en talesperson för Fifa till The Guardian.

Det är välkomna nyheter för damfotbollen, som sägs vara extra utsatt när i princip all idrott står still. Förra veckan släppte internationella spelarfacket Fifpro en rapport där man larmade om att hela damfotbollens existens är nära på hotad av coronakrisen. 

”Damfotbollen inkluderas”

– Tyvärr har damfotbollen, framför allt i vissa delar av världen, inte samma status som herrfotbollen. Och då är det där man skär ner, sade Caroline Jönsson, tidigare svensk landslagsmålvakt och i dag styrelseledamot på Fifpro, till TT angående rapporten.

Det har också uttryckts oro för att damsidan inte inkluderas när Fifa lägger fram sin krisplan för fotbollen under pandemin.

– Jag tror att damfotbollen står på en rätt stadig grund men det kommer absolut att svaja men inte så mycket att den går under. En del kommer naturligtvis bli drabbade men jag tror äen att den här satsningen från Fifa kommer att stötta just de svaga, säger landslagschef Marika Domanski Lyfors till SVT Sport.

– Fifa jobbar just nu för att kunna hjälpa fotbollen runtom i världen, damfotbollen inkluderad. Exakt hur den här hjälpen kommer att se ut diskuteras just nu i samråd med medlemsförbud, konfederationer och andra intressenter, säger Fifas talesperson.

Hedvig Lindahl om coronakrisen: ”Hoppas att klubbarna räddar även damerna” (16 april):

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer