Tomas Hoszek, generalsekreterare Elitfotboll dam, ser inget existensiellt hot för damfotbollen i Sverige. Ett svar på rapporten från det internationella spelarfacket. Foto: TT/Elitfotboll Dam

Elitfotboll dam: ”Damfotbollen i Sverige är inte hotad”

Uppdaterad
Publicerad

Spelarfacket Fifpro kom igår med en rapport som slog larm om damfotbollens situation i coronakrisen. Elitfotboll dam (EFD) vill inte måla upp en lika mörk bild av läget.

– Vi vill inte vara så domedagsmässiga. Man kan inte tycka synd om sig själv och lägga sig ner och säga att det är katastrof, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll dam till SVT Sport.

Att det däremot är en tuff ekonomisk situation för de damallsvenska klubbarna är ingen hemlighet. Enligt Tomas Hoszek finns det ingen anledning till oro för svensk damfotboll i det långa loppet.

– Jag vet att många klubbar lider just nu. Det blir väldigt tufft när man stänger ner ett land helt och hållet, fotbollen blir väldigt liten då. På så sätt påverkas klubbarna mycket.

Han tror att den bredd som finns på gräsrotsnivå och i ungdomsidrotten är till fördel för svensk fotboll i detta läge. Före nedstängningen av elitfotbollen såg han en positiv utveckling för damfotbollen.

– Även om det kanske inte märks i fotbollsspelarens vardag just nu har vi sett ett stort ökat intresse, damfotbollen når nya målgrupper och vi utvecklar vår plattform, säger Hoszek.

Finns oro bland klubbarna

Caroline Jönsson sitter i styrelsen för Fifpro och är en av flera som ligger bakom rapporten. Rapporten bygger på intervjuer med 1500 spelare och ger en indikation på hur damfotbollen drabbas globalt. Hon tror att Sverige påverkas mindre än många andra länder.

– I Sverige tillåter vi fortfarande träning, vi har en strukturerad social kontext runt alla människor, klubbar har haft möjlighet att permitterat på både dam- och herrsidan. Men det är klart att det finns en oro bland klubbarna även i Sverige, säger Caroline Jönsson till SVT Sport.

Drabbas damfotbollen mer än fotbollen i stort under en kris som den vi befinner oss i nu?

– Det är ett bakslag för samhället i stort och för fotbollen. Precis som i samhället drabbas de mest utsatta grupperna snabbare och hårdare av bakslag. Damfotbollen är inte lika stark som herrfotbollen, även om den är på frammarch. Damfotbollen kommer antagligen få större konsekvenser och de kommer komma snabbare, förklarar Caroline Jönsson.

SE MER: Lindahl om krisen: Hoppas klubbarna räddar även damerna (16 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.