Damfotbollens existens är närapå hotad, larmar Fifpro. Foto: TT Bild

Ny rapport: ”Damfotbollens existens närapå hotad”

Uppdaterad
Publicerad

Damfotbollen är så hårt drabbad av coronakrisen att dess existens är närapå hotad. Detta enligt en ny rapport från internationella spelarfacket Fifpro.

Många kvinnliga fotbollsspelare riskerar att få svårt att försörja sig som en följd av att idrotten stannat av under coronapandemin, skriver Fifpro i rapporten som släpptes under torsdagen.

Det behövs därför riktade insatser om man ska undvika svåra konsekvenser för damfotbollen i stort, skriver man.

”Den nuvarande situationen kommer troligen leda till ett närapå existentiellt hot mot damsporten om man inte vidtar åtgärder för att skydda damfotbollen”, står det bland annat.

Lägre löner

Att damsidan av sporten är särskilt utsatt beror på flera saker: mindre etablerade ligor, lägre löner, sämre anställningsförhållanden och ojämställda sponsorkontrakt. Exempelvis sträcker sig det genomsnittliga spelarkontraktet på damsidan över tolv månader, och många saknar skydd för utebliven inkomst om säsonger ställs in.

”De korta kontraktslängderna, bristen på sjukförsäkringar och avsaknaden av grundläggande anställningsskydd och rättigheter, gör att många damspelare riskerar att inte kunna försörja sig”, står det.

Slutsatsen av rapporten är att damfotbollsspelarna måste skyddas, och att det ansvaret ligger på allt från företag, myndigheter och förbund till rättighetsinnehavare och sponsorer.

”Det slutgiltiga målet måste vara att inte bara begränsa skadorna utan också att bygga en mer stabil grund”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.