Foto: Bildbyrån

Tegnells tydliga besked: Inga fotbollsmatcher – bara träning

Uppdaterad
Publicerad

Tolkningen av Folkhälsomyndighetens rekommendationer har varit olika och i helgen startas seriespel i de lägre divisionerna i Stockholm.

Efter statsministerns uttalande under gårdagen kommer nu statsepidemiologen Anders Tegnell med tydliga besked.

– Det är fortsatt så att man på seniornivå får vänta med matcher till läget är lugnare än idag. Det finns ett regelverk man ska förhålla sig till, säger han på dagens presskonferens.

Tolkningarna har varit olika. Stockholms fotbollförbund skriver på sin hemsida att man varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten och fått grönt ljus att inleda seriespel i helgen – även på seniornivå.

Under gårdagen var statsministern, Stefan Löfven, kritisk till att fotbollen fortsätter sin verksamhet och idag kom nya besked från Folkhälsomyndigheten.

– Det finns ett regelverk som säger att man inte ska spela några matcher. Vi har gjort ett undantag på ungdomsnivå.

– Tillsammans med Riksidrottsförbundet har vi upplevt att det varit otydligt. Vi anser att skillnaderna mellan träning och match bland ungdomar och barn inte är så stora. Därav har vi landat i ett undantag där man får spela matcher i barn- och ungdomsidrottsserier.

Svenska fotbollförbundet kommer under eftermiddagen med förtydligande råd efter dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten.

”Med anledning av det kommer också Svenska Fotbollförbundet att anpassa sina riktlinjer för svensk fotboll. Riktlinjerna kommer att publiceras här under eftermiddagen/kvällen”, skriver man på sin hemsida.

Riksidrottsförbundet reagerade omedelbart på beskedet genom att lägga till ett undantag i sina riktlinjer. I rådet som gäller att man ska skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper har man lagt till att barn och ungdomar upp till 18 år är undantagna om man uppfyller de övriga råden som har att göra med närkontakt, att det är utomhus, antalet åskådare och resor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.