Amerikanska fotbollsförbundet: ”Herrfotboll kräver mer skicklighet”

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs mer ansvar och skicklighet hos en herrspelare på landslagsnivå jämfört med en kvinnlig. Det är budskapet från USA:s fotbollsförbund inför den kommande rättegången mot nationens damlandslag.

– Det är otroligt, uppenbar könsdiskriminering, helt oacceptabelt, säger Megan Rapinoe enligt BBC.

För ungefär ett år sedan bestämde sig USA:s damlandslag för att stämma det egna förbundet för diskriminering. Ojämlika löner och sämre förutsättningar jämfört med nationens herrlandslag låg till grund för stämningen.

Inför rättegången, som planeras starta i maj, har förbundet lämnat ut ett dokument som beskriver deras ställning till spelarnas stämningsansökan. I dokumentet skriver förbundet att jobbet som en manlig landslagsspelare utför kräver mer ansvar jämfört med en spelare i damlandslaget.

– Alla förstår att argumentet att ”herrspelare har större ansvar” är ren könsdiskriminering, säger Molly Levinson, talesperson för USA:s damlandslag och fortsätter:

– Just det här illustrerar den diskriminering som fick oss att påbörja stämningen mot förbundet från början.

Det amerikanska fotbollsförbundet skriver även i samma dokument att det krävs en högre grad av skicklighet hos en manlig spelare på landslagsnivå jämfört med en kvinnlig. Enligt förbundet behövs mer styrka och snabbhet hos en herrspelare jämfört med kollegorna i damlandslaget.

KLIPP: Damernas EM skjuts upp till 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.