• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats i Upplands-Bro nordväst om Stockholm. Boende i närheten av kommunhuset i Kungsängen ombeds stanna inomhus tills vidare. Läs mer

Foto: Bildbyrån

USA:s damlandslag slår tillbaka mot förbundet

Uppdaterad
Publicerad
Ordkriget om löneskillnaderna mellan dam- och herrspelare i USA:s landslag fortsätter. Efter att förbundet gått ut med att damlandslaget fått mer pengar än herrarna de senaste åren slår nu världsmästarna tillbaka.

Det var i måndags som Carlos Cordeiro, ordförande USA:s fotbollsförbund, publicerade ett öppet brev där det stod att damerna faktiskt fått mer pengar än sina manliga kollegor de tio senaste åren.

I ett uttalande tillbakavisar nu damlandslaget uppgifterna och kallar de för ”helt falska”.

– Det här är ett ledsamt försök av förbundet att minska det oerhörda stöd som damlandslaget fått från både fans, supportrar och USA:s kongress, säger talespersonen Molly Levinson.

– Amerikanska fotbollsförbundet har återkommande visat att de inte betalar damspelare lika mycket och att de heller inte förtjänar samma lön som herrarna, säger Levinson.

I mars i år skickade 28 kvinnliga landslagsspelare in en stämningsansökan mot det egna förbundet för diskriminering. I stämningsansökan skriver spelarna att de under flera år haft sämre lön och sämre förutsättningar än herrspelarna.

Får stöd av herrarna

Under tisdagen gav herrarnas spelarfack sitt stöd för damernas jakt på lika lön. I ett uttalande skriver de att damerna gör rätt som lämnat in sin stämningsansökan och kritiserar även Carlos Cordeiro uttalanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer