Alex Morgan jublar efter ett av sina två mål mot Thailand. Foto: Bildbyrån

USA:s mäktiga uppvisning – största segern i VM-historien

Regerande världsmästaren USA har slagit rekordet för den största segern i VM-historien.

Det blev sanslösa 13–0 i premiären mot Thailand och fixstjärnan Alex Morgan, 29, visade vägen med fem mål.

– Jag saknar ord. Det är helt otroligt, säger hon.

USA är stormakten nummer ett inom damfotbollen med tre VM-guld av sju möjliga och fyra OS-guld på sex försök.

Nu är de ute efter att försvara VM-guldet från 2015 och matchen mot Thailand blev en ren och skär uppvisning.

VM:s kanske största stjärna, Alex Morgan, visade vägen när hon satte 1–0 i den tolfte minuten. Efter det rullade det på för amerikanskorna som i halvtid hade 3–0 och 15 avslut på mål.

I början av den andra halvleken bjöd USA på en rejäl urladdning med fyra mål inom loppet av sex minuter. Och trots att målen haglade in så var den amerikanska glädjen enorm. Lagkaptenen Megan Rapinoe firade vilt som om hon avgjort en VM-final när hon skickade in 9–0 i den 79:e minuten.

”Bollen studsade min väg”

När Alex Morgan gjorde 12–0 i den 87:e minuten innebar det nytt rekord för den största segern i VM-historien, herrar inkluderade. Det tidigare rekordet hade Tyskland som slog Argentina med 11–0 i VM-premiären 2007.

– Vi ville verkligen visa vad vi går för och vad vi har jobbat på inför VM. Det tycker jag att vi gjorde. Alla mål spelar roll och vi var kliniska när chanserna väl uppstod, säger Morgan efteråt.

Anfallaren har nu gjort 106 landslagsmål i karriären. Sedan början av 2018 har hon 26 fullträffar för USA – mer än tio mål före närmaste lagkamrat.

– Bollen studsade verkligen min väg i kväll så jag är oerhört tacksam för det. Jag är också väldigt stolt över mina lagkamrater. Nu ser jag fram emot nästa match, säger hon.

SVT träffade Alex Morgan i höstas – se reportaget i spelaren nedan.