Foto: TT

VAR införs i Champions League nästa år och EM 2020

Publicerad

Den omtalade videogranskningen, VAR, införs i Champions League från och med nästa år, berättade Uefa i dag.
Systemet kommer också att användas i EM 2020 och i Europa League från säsongen 2020-2021.

Det stora samtalsämnet under sommarens fotbolls-VM var domarnas nya verktyg för videogranskning, VAR (Video assistant referee) som erbjöd en extra möjlighet att titta på en särskild matchsituation.

Redan före VM hade systemet använts i flera ligor, bland annat i Italien och Tyskland, och väckt debatt.

Så sent som i februari sade Uefas president Aleksander Ceferin att VAR inte var aktuellt för Champions League eller Europa League.

– Vi kommer inte att använda det. Jag ser fortfarande mycket förvirring, sade han då och avböjde möjligheten att införa videodomare redan inför årets säsong.

Men nu har han alltså ändrat sig.

”Ett stabilt system”

Uefa meddelade i dag att VAR kommer att användas i Champions League från och med säsongen 2019-2020, i Supercupen 2019, EM 2020, Europa League från och med säsongen 2020-2021 samt i Nations League-finalerna 2021.

Beslutet togs under torsdagen av Uefas exekutiva kommitté.

– Vi är övertygade om att introduktionen av videogranskningssystemet i augusti 2019 ger oss tillräckligt med tid att få ett stabilt system på plats och möjlighet att hinna lära upp domare för att säkra ett effektivt och framgångsrikt VAR i vårt flaggskepp Champions League, säger Uefa-ordföranden Aleksander Ceferin i ett pressmeddelande.

Under VM i somras granskades 455 incidenter via VAR (i snitt 7,1 per match) och som konsekvens ändrades 20 domslut. Antalet straffsparkar i VM (29) var också högre än någonsin tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer