Varbergs Anton Liljenbäck avgjorde sent mot Gais. Foto: TT

Varberg med stort kliv mot allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Varberg har tagit ett rejält kliv mot fotbollsallsvenskan.

Trots en man utvisad mot Gais bärgades tre tunga poäng i superettans toppstrid.

– Vi bara njuter, säger tränaren Joakim Persson till C More.

Varberg kommer allt närmare en historisk uppflyttning till allsvenskan. Borta mot Gais tog laget från västkusten en blytung 1–0-seger efter en dramatisk historia på Gamla Ullevi.

Gästerna dominerade spelet – men ett par ödesdigra minuter i den första halvleken såg ut att orsaka ett kostsamt poängtapp.

Matchen var 45 minuter gammal när Anton Liljenbäck stod för ett fint förarbete och gav lagkamraten Robin Book mer eller mindre öppet mål. Men den sistnämnde bommade grovt och skickade bollen högt över ribban.

En kort stund senare kom nästa motgång för Varberg. Detta när vänsteryttern Adama Fofana drog på sig ett rött kort efter gruff med ett flertal Gais-spelare.

– Det röda kortet är inte så mycket att gnälla om. Det var dumdristigt, säger tränaren Joakim Persson.

Med en man kort avtog Varbergs dominans.

Trots detta lyckades bortalaget avgöra sent och bärga tre poäng som kan bära riktigt långt. I en snabb spelvändning i den 85:e minuten tog Liljenbäck en löpning över halva planen, fick sedan bollen av Astrit Selmani innan han på ett tillslag satte upp den i det första krysset från straffområdets utsida.

– Oerhört skönt. Viktigt med tre poäng, säger matchhjälten till C More.

Varberg går därmed upp i serieledning, då Mjällby bara kryssade mot Västerås senare på eftermiddagen. Med två omgångar kvar, och en match mer spelad, är avståndet till kvalplatsen nu fem poäng.

– Vi ska bara njuta. Leder vi så är det fantastiskt, åt de andra finns de inte så mycket att göra. Vi bara njuter, säger Joakim Persson.

Superettan

GAIS logo

GAIS

0 - 1

Varbergs BoIS FC logo

Varbergs BoIS FC

Gamla Ullevi, Göteborg
Publik: 5132
Domare: Johan Krantz

Andra halvlek

  • 85'
    0 - 1MålLiljenbäck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.