Varberg missade att säkra det allsvenska kontraktet. Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

Varberg missade att säkra allsvenska kontraktet

Vid en seger mot bottenlaget Brommapojkarna hade Varberg varit klart för allsvenskan.

Och efter en drömstart på andra halvlek var det inte långt ifrån.

Men BP kvitterade – så nu avgörs Varbergs öde i den sista omgången.

– En pissmatch, säger Varbergs tränare Joakim Persson.

Efter att Brage ett par timmar tidigare förlorat mot Halmstad så hade Varberg ett drömläge att för första gången bli klart för allsvenskan. Det ”enda” som krävdes var en seger mot bottenlaget Brommapojkarna.

Men det lyckades de inte med. Trots att Daniel Krezic redan efter en och en halv minut av den andra halvleken fick till ett kanonskott från cirka 20 meter och satte 1–0 så fick Varberg ”bara” med sig en poäng från Stockholm.

Jämn match

För tio minuter efter Krezics mål så sköt BP:s Dusan Jajic, fint framspelad av Alexander Nilsson, ett skott som gick via en Varberg-försvarare och förbi August Strömberg i Varberg-målet.

– Vi säljer oss lite billigt där, säger Varbergs tränare Joakim Persson till SVT Sport.

1–1 stod sig matchen ut och var ett rättvist resultat. Matchen var jämn i princip hela tiden. Båda lagen hade sekvenser av spelövertag, och båda lagen hade ett par chanser.

– Jag är mest besviken med tanke på att vi fick en liten matchboll efter resultatet i Brages match. Vi gick för att säkra det, men det höll inte, säger Varbergs tränare Joakim Persson.

– Det var ingen stor fotbollsmatch. Det var mycket nerver. Det kändes att grabbarna var tagna av stundens allvar. Andra halvlek var lite bättre, men ändå en pissmatch.

En poäng räcker i avslutet

I och med resultatet har både Varberg och Brommapojkarna spännande slutomgångar att se fram emot. Varberg möter i sista omgånge Mjällby, som i morgon kan säkra en allsvensk plats vid seger mot jumbon Syrianska. En poäng räcker för att säkra ett historiskt allsvenskt kontrakt. Men även förlust kan innebära allsvenskt spel 2020, ifall både Jönköpings Södra och Brage förlorar sina avslutande matcher.

– En hemmaförlust mot Mjällby samtidigt som de andra vinner sina matcher och vi är fyra. Det är små marginaler, säger Joakim Persson.

För BP avgör slutomgången ifall laget åker ur direkt eller får kvala sig kvar. Just nu ligger de på kvalplats, en poäng före Öster och två poäng före Syrianska – som alltså möter Mjällby i morgon, och därmed har en match mindre spelad. BP möter i den sista omgång Jönköpings Södra.