Värmebölja väntar Sverige: ”En utmaning, det blir tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Temperaturen stiger i VM-landet Frankrike – inte bara fotbollsmässigt.

Timmar före Sveriges kvartsfinal mot Tyskland uppges det bli över 40 grader varmt i solen.

– Så klart en utmaning. Det blir tufft att få i sig tillräckligt med vätska och mat, säger SVT Sports expert Frida Östberg.

Redan i måndags när Sverige mötte Kanada i åttondelsfinal var temperaturen nästan 30 grader klockan nio på kvällen. Mot Tyskland i kväll blir det förmodligen ännu varmare – under fredagen ska det bli runt 40 grader i Franrike.

– Så klart en utmaning. Men det har varit varmt länge nu och kroppen har hunnit anpassa sig. Sedan är det tufft att få i sig tillräckligt med vätska och mat och jag vet att man jobbar mycket med smoothies mellan målen, säger SVT Sports expert Frida Östberg.

Förbundskapten Peter Gerhardsson jobbar i första hand med att återhämta sina spelare mellan matcherna så att de ska vara redo för 90 nya minuter eller mer. Trots värmen och många matcher har Frida Östberg en positiv känsla inför kvällens kvartsfinal.

Seger: Ännu vassare försvarsspel

– Många av spelarna har varit med länge nu och de känner sina kroppar och vet hur de fungerar när de spelar många matcher. De är lyhörda och lyssnar på sina kroppar så jag har en bra känsla. Jag pratade med Nilla Fischer i förrgår och hon sa att det börjar kännas riktigt bra i kroppen.

Tyskland gick enkelt vidare från både gruppen och åttondelen och har så här långt inte släppt in ett enda mål.

– Kan vi få ihop försvarsspelet och vara ännu vassare där. Vara kompakta och släppa till lite lite ytor, blocka skott och när vi går framåt vara smarta, då tror jag verkligen vi kan slå dem. Men det tror vi ju varje gång, nu hoppas vi att det blir sant den här gången, säger lagkapten Caroline Seger till SVT Sport.

Frida Östberg pekar på en detalj som blir viktig för att lyckas slå Tyskland.

– Så fort Tyskland tappar boll är de där med fyra spelare som går på för att ta tillbaka bollen. Kan vi spela oss ur där och få ut bollen på kanten där vi har snabba spelare, då kommer vi kunna utmana.

Tyskland-Sverige börjar 18.30 och sänds i TV4 – men du kan följa matchen här på vår sajt via vår liverapportering.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.