Fransk säkerhetstjänst hade varnat för kaos i samband med Champions League-finalen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Varnade för kaos före CL-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Kaoset kring Champions League-finalen i Paris i lördags hade kanske kunnat undvikas.

För nu uppger fransk säkerhetstjänst att man varnat för risken att 50 000 engelska supportrar utan biljetter eller med falska biljetter skulle komma till Stade de France.

Enligt dokument som den franska nyhetsbyrån AFP fått se varnade den nationella gruppen i kampen mot huliganism (DNLH) för att 50 000 Liverpool-supportrar skulle försöka ta sig in på arenan utan giltiga biljetter, till finalmatchen mellan Liverpool och Real Madrid.

”Några av dem kommer att ha falska biljetter. Och andra kommer att försöka ta sig in på arenan genom att påstå att de är funktionärer, tillhör Uefa, städpersonal eller medicinsk personal”, skriver DNHL i dokumentet två dagar före finalmatchen.

Matchen försenades

DNHL varnade också för att flera hundra engelska supportrar skulle försöka att ta sig in på arenan genom att forcera spärrar och dörrar och uppmanade till vaksamhet.

Enligt den franske inrikesministern Gerald Darmanin var det mellan 30 000 och 40 000 Liverpoolsupportrar vid arenan utan giltiga biljetter. Kaoset vid ingångarna ledde till att matchen försenades med 40 minuter och att ett antal med giltiga biljetter aldrig kom in.

”Räddade liv”

Polisen använde bland annat tårgas, för att lugna ner situationen, vilket man fick kritik för. Polisen sade efteråt att agerande räddade liv.

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har startat en utredning för att klargöra vilka som bär ansvar för de tumultartade händelserna kring Stade de France i lördags. Frankrike och Storbritannien skyller på varandra.

KLIPP: Kaoset inför CL-finalen – polisen sprejade tårgas (28 maj)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.