Janogy om sömnproblemen: ”Värsta stunderna somnade jag inte”

Uppdaterad
Publicerad

Madelen Janogy har haft ett tufft år bakom sig. Psykisk ohälsa tvingade henne att ta en paus från fotbollen.

– De kommer en natt till och en natt till, det är det enda man tänker på och det blev för mycket till slut, säger Madelen Janogy till SVT Sport.

I snart två års tid har Madelen Janogy, 24, brottats med sömnproblem. Länge höll hon det hemligt, men efter flytten till tyska Wolfsburg – som skulle ha blivit början på en lång utlandskarriär – blev situationen ohållbar.

– De värsta stunderna somnade jag inte utan jag låg vaken hela natten, säger Madelen Janogy.

– Jag tyckte det var otroligt jobbigt att prata om, jag berättade inte ens för min familj.

Under våren meddelade Janogy att hon tar en paus från fotbollen och hon flyttade hem till Sverige igen och den första juli bröt hon sitt kontrakt med Wolfsburg.

– Hela den processen var otroligt tuff. Jag berättade för pappa i Tyskland, han kunde ju inte förstå och blev väldigt rädd, säger Madelen Janogy.

Under somaren blev det efter hjälp av psykolog lite bättre och i början av augusti bestämde sig Madelen att flytta tillbaka till tryggheten i Piteå där hon återigen hittat glädjen till fotbollen.

– Fokus för mig just nu är att komma tillbaka, bara att jag kan spela fotboll och gå ut på planen och känna att de är kul betyder så mycket för mig.

Se hela reportaget med Madelen Janogy: ”Värsta stunderna somnade jag inte”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.