Rebecka Blomqvist och hennes Göteborg jagar Rosengård. Foto: Bildbyrån

”Vi vill väldigt gärna slå dem – vi är redo”

Uppdaterad
Publicerad

En poäng skiljer – med sex omgångar kvar.

Efter två raka andraplatser har Rebecka Blomqvist och hennes Göteborg bestämt sig för att ta sig ikapp och förbi Rosengård.

– Det är klart att vi väldigt gärna vill slå dem och är redo för det nu, säger anfallaren till SVT Sport.

Efter helgens resultat är guldstriden än hetare i Damallsvenskan.

Medan Rosengård spelade mållöst mot Umeå, besegrade Göteborg planenligt Piteå på hemmaplan med 3-0. En match där Göteborgs skickliga anfallare, Rebecka Blomqvist, blev tvåmålsskytt.

– Piteå försvarade sig bra och var intensiva i början. Vi fick ha lite tålamod men när vi väl började hitta ytorna fick vi ett mål innan halvtid. Sedan får vi ett tidigt i andra och kan kontrollera matchen, rulla mycket boll och trötta ut dem lite. Det kändes bra, säger Blomqvist om segern.

Vad säger du om det tajta läget i tabelltoppen?

– Det är tajt och det är kul. Sedan hade vi förstås velat leda man nu får vi försöka se till att vinna våra matcher och hoppas på att Rosengård tappar i någon mer match så att vi har chansen att ta det där SM-guldet. Men först och främst fokus på våra egna matcher.

”Hemma vill vi alltid vinna”

Mötena mellan Rosengård och Göteborg den här säsongen slutade med en poängvinst med 4-1 i skånelaget. Detta efter 1-1 i Göteborg och klara 3-0 till FCR i Malmö.

– Hemma vill vi alltid vinna. Men det är i bortamatchen mot dem som vi känner att vi inte är nöjda med vår prestation. Men det är inte så mycket att göra åt det nu, säger Blomqvist.

Efter att ha slutat tvåa i tabellen två år i rad var Göteborg redo att utmana på allvar om guldet, menar den 23-åriga Göteborgs-anfallaren.

– Vi känner oss starkare i år och det kändes inför som att vi verkligen kunde ge oss själva chansen att ta det där SM-guldet. Nu är vi med i guldstriden även om vi gärna hade haft det i egna händer. Det är spännande och en jämn serie både i toppen och botten.

”Skulle vara en förlösande känsla”

Det återstår sex omgångar av Damallsvenskan. Både Göteborg och Rosengård ska möta både topp- och bottenlag. Men just den detaljen tror inte Blomqvist spelar någon roll så här i slutet av en säsong.

– Det är många lag som har mycket att spela för och som då plockar fram det där lilla extra. Jag tror att alla matcher kommer att bli väldigt tuffa för alla lag. Det gäller verkligen att vara fokuserad och hänga i de här sista matcherna.

Går det att sätta ord på vad ett SM-guld skulle betyda?

– Det är svårt. Jag har varit här i sex år, så för mig och för klubben hade det varit en otrolig och förlösande känsla, det hade varit väldigt härligt.

Det har byggts upp en stor rivalitet mellan Göteborg och Rosengård med åren som båda huserat i tabelltoppen. Något som Rebecka Blomqvist menar tillför mycket till serien – samtidigt som hon och hennes lag vill knäppa skåningarna på näsan.

– Det hör till och jag tycker att det är roligt. Det är två väldigt bra fotbollslag och det är kul att vi är med där i toppen, men det är klart att vi väldigt gärna vill slå dem och är redo för det nu, avslutar hon.

KLIPP: Rebecka Blomqvist med långskott till 2-0 (27 sep 2020)

Matcher kvar i Damallsvenskan

Rosengård:

Linköping (B)

Kristianstad (H)

Vittsjö (B)

Uppsala (H)

Piteå (B)

Växjö (H)

Göteborg:

Umeå (B)

Uppsala (H)

Örebro (H)

Växjö (B)

Linköping (B)

Vittsjö (H)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.