Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktor Johansson lever sitt drömliv just nu. Foto: SVT/Bildbyrån

Viktor Johansson om succén i Rotherham och landslagsplatsen: ”Något jag drömt om”

Uppdaterad
Publicerad

Han har spelat en stor nyckelroll i Rotherham United i engelska andradivisionen Championship.

Nu fortsätter succén för Viktor Johansson, som i veckan belönades med en plats i landslagstruppen – efter hela nio år i England.

– Det är jättestort personligen, det är något jag drömt om sedan jag var liten, säger 24-åringen exklusivt till SVT Sport.

Inför säsongen 2020/2021 kom Viktor Johansson till Rotherham United. Tre år senare gör svensken stor succé i klubblaget och i onsdags fick han till slut en plats i Janne Anderssons EM-kvaltrupp.

– Det är otroligt stort samtidigt som det ska bli otroligt kul att träffa grabbarna Viktor (Gyökeres), Hjalmar (Ekdal), de man spelat med i unga dagar i landslagen, säger han.

Herrlandslaget i fotboll

Ungdomsproffs i England redan som 16-åring

Men vi får spola tillbaka tiden hela nio år. För proffskarriären började redan 2014 i Hammarby i superettan där han som 15-åring satt på bänken i två matcher. När han fyllde 16 gick flyttlasset till England och Aston Villas U18 och U23-lag innan Leicester City värvade honom inför 2020.

Väl i Leicester blev det matcher i U23 och regelbunden träning i A-laget. Och inför säsongen 2020/2021 gick flytten till Championship och Rotherham United.

Och nu, 58 matcher i Championship och nio år senare, får han nu chansen i Sveriges A-landslag.

– Målet nu är att lära sig, jag ska lära och ta in så mycket som möjligt, säger Johansson. 

Flest räddningar i Championship

24-åringen som hållit tio nollor på 37 matcher den här säsongen, samt hans 139 räddningar, gör honom till målvakten med flest räddningar i Championship hittills denna säsong.

– Mina tre år har varit fantastiska, det har varit sjuk intressant att få göra den här resan. Jag har lagt ner otroligt mycket arbete på och vid sidan om planen, det är massor med timmar bakom allting.

Johansson har tidigare representerat Sverige på U17, U19 och U21-nivå.

Rotherham slåss för att hålla sig kvar i the Championship även över nästa säsong.

Johanssons tips till unga som vill göra samma utlandsresa:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet