Jessica Samuelsson körs ut på bår under en VM-kvalmatchen 2017.

Jessica Samuelsson tillbaka i landslaget – men med kronisk smärta

Uppdaterad
Publicerad

Det var smärtsamt att följa Sveriges succé i fotbolls-VM på tv. Nu är det mest foten som gör ont – och det kommer den att göra karriären ut. Men efter två jobbiga år är Jessica Samuelsson tillbaka i landslaget.

– Det har varit mycket tuffare än jag någonsin kunde ha förväntat mig, säger högerbacken.

Karriären gick spikrakt uppåt. Jessica Samuelsson kallades världens bästa högerback, värvades till Arsenal och var självskriven i landslaget. Då, för nästan exakt två år sedan, gick knät sönder i VM-kvalmatchen mot Ungern.

Vägen tillbaka har varit allt annat än spikrak. Samuelsson har kommit tillbaka flera gånger men hela tiden åkt på nya bakslag. Senast i våras, kort efter att hon hade lämnat ett titeljagande Arsenal för Rosengård, för att försöka ta en plats i VM-truppen. En bristning i baksida lår stoppade hennes VM-chanser

Damlandslaget i fotboll

Svensk mästare

Först nu är 27-åringen tillbaka i landslaget. Höstens comeback, där Samuelsson hann med sju allsvenska matcher och fick fira SM-guld med Rosengård, har imponerat tillräckligt för att ge henne en plats i truppen till årets sista landskamp, mot USA i Columbus natten till fredag.

– Det har varit väldigt upp och ner och fram och tillbaka. Man har kastats mellan hopp och förtvivlan. Men nu har jag i alla fall fått upp hoppet om att det kanske kommer att funka. Vissa gånger har jag känt ”shit, jag kommer kanske aldrig kunna köra på den här nivån igen”, säger Jessica Samuelsson.

Undvek att titta

Allra värst var det kanske under VM i somras, men inte på grund av skadan i sig. Visst gladde hon sig åt Sveriges resa mot bronset, men att följa sina tidigare landslagskompisars framgång var inte lätt.

– Först var det jobbigt för att jag hade hoppats kunna konkurrera om en plats. Och när det inte blev så, så var det helt förkrossande. Men när det drog igång så ville jag ändå titta, jag ville ju följa dem. Då var det ändå kul, men sedan när det gick så bra så var det mer intervjuerna efteråt … det undvek jag att titta på.

TT: Varför?

– För då blev det så mycket känslor och något som jag kan relatera så mycket till från mästerskapen som jag har varit med på. Jag ville också vara där och ta del av alla glädjerusen och att man gör något tillsammans, det där att man har slitit under länge för att få ihop det till ett mästerskap. Det är en så speciell känsla, så då kastas man tillbaka in i det.

Smärta livet ut

Fotskadan, den som drog igång den negativa spiralen för två år sedan, kommer dock att fortsätta göra sig påmind. Jessica Samuelsson måste lära sig att leva med smärtan.

– Alla läkare och fotspecialister som jag har pratat med säger att jag kommer att ha ont resten av livet. Sedan gäller det bara att hålla det på den nivån som det är nu, så att det inte blir värre. Jag har ont då och då, och jag tar kortisonsprutor ibland för att dämpa den dagliga smärtan. Men det är ingenting som jag tror kommer att påverka mitt spel, för när jag spelar så tänker jag inte så mycket på den.

Under Samuelssons frånvaro har Paris Saint-Germains Hanna Glas tagit över högerbacksplatsen i landslaget. Förbundskapten Peter Gerhardsson har ingenting emot ökad konkurrens på positionen.

– Det har varit en lång period för henne att ta sig tillbaka, så hon har säkert en liten bit kvar fortfarande. Men hon är tillräckligt bra för att vara med i en konkurrenssituation i landslaget. Och jag har gärna både den bästa och näst bästa högerbacken i det svenska landslaget, säger Gerhardsson.

Arkiv: Höjdpunkter från Sverige-Slovakien (8 oktober 2019)

Fakta: Jessica Samuelsson

Född: den 30 januari 1992 (27 år) i Åby.

Position: högerback.

Klubb: Rosengård (2019–).

Tidigare klubbar: Smedby AIS (2007-2009), Linköping (2010-2017), Melbourne Victory (2013, på lån), Arsenal (2017–2019).

A-landskamper/mål: 56/0.

Främsta meriter: OS-silver 2016, SM-guld 2016, 2017 och 2019, tre titlar i svenska cupen, australisk ligamästare 2013, Årets genombrott på

Fotbollsgalan 2013, Årets back 2017.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet