Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matilda Vinberg har gjort succé i Hammarby men känner ingen stress att bli utlandsproffs. Foto: Bildbyrån/SVT

Hammarbys Matilda Vinberg om utlandsflytt: ”Jag känner mig inte redo än”

Uppdaterad
Publicerad

Hammarbys stora talang Matilda Vinberg gör succé i allsvenskan och landslaget. Men den nyss fyllda 20-åringen har ingen brådska med att lämna Sverige för en europeisk storklubb.

– Just nu känner jag mig inte redo, säger Vinberg till SVT Sport.

Det har gått fort för Matilda Vinberg. Från Enskede IK i division 1 till startspelare i landslaget på 2,5 år. Det senaste halvåret har en redan snabb karriär fått raketfart: landslagsdebut i november, titeln ”Årets genombrott i svensk fotboll” 2022 och en stark inledning i årets allsvenska med bland annat ett drömmål mot Växjö och nyligen första matchen från start i blågult, mot Norge.

– Att under en väldigt kort period fått vara med om så mycket drömmar som går i uppfyllelse, det är väldigt stort, säger hon.

Storklubbar visat intresse

Redan efter F19-EM ifjol visade flera av Europas största klubbar intresse för henne vilket knappast har minskat den här våren. Men i valet att ta chansen utomlands mot att först etablera sig mer här hemma är stortalangen tydlig.

– Jag känner att jag fortfarande tar steg i Hammarby. Och jag känner inte att jag måste stressa ut i Europa för att missa min chans. Jag vill verkligen känna mig redo. Och just nu känner jag mig inte redo, säger Vinberg.

Tio från allsvenska klubbar

I den senaste landslagstruppen var tio spelare från svenska klubbar uttagna. Så för Matilda Vinberg lever VM-drömmen även i Hammarby.

– Det är skönt att det inte blir någon press heller, att jag måste utomlands om jag ska spela i landslaget, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.