Emil Forsberg, Leipzig.

Kan förlora trots seger – om fansen bryter regel

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka blir Bundesliga första europeiska toppliga att dra igång – men med en rad nya riktlinjer.

Bland annat förlorar hemmalaget om lagets fans bryter mot en av reglerna.

– Kom inte till arenan, säger Eintracht Frankfurts klubbdirektör Fredi Bobic.

Idrott världen över har varit pausat på grund av den rådande coronapandemin men den 16 maj drar tyska Bundesliga igång igen. Matcherna kommer att spelas utan publik och med flera nya riktlinjer och förändringar.

En av dem är att hemmalaget förlorar, oavsett hur matchen faktiskt gick, om en större grupp av lagets supportrar samlas utanför arenan.

– Det är orimligt att komma till arenan. Vi har pratat med våra supportrar och bett dem att inte komma till stadion, för det är strikta regler. Men våra supportrar är smarta och har följt rekommendationerna de senaste veckorna. Vi är övertygade om att det inte blir några folksamlingar vid arenan, säger Eintracht Frankfurts klubbdirektör Fredi Bobic till ESPN.

Andra ändringar är:

  • Varje spelare får maximalt vara i omklädningsrummet 30-40 minuter på matchdagen.
  • Lagen ska komma ut ur spelartunneln vid olika tidpunkter. Dessutom slopas barnmaskotar, handskakningar och lagfoton före avspark.
  • Alla spelare på bänken ska bära ansiktsmask och ha minst en stol emellan sig.
  • High-fives, kramande och spottande är förbjudet på planen.
  • Mål får firas snabbt med armbågar eller fötter.
  • Huvudtränaren ska bära ansiktsmask. Tränaren får ta av ansiktsmasken för att ropa instruktioner, så länge som han är minst en och en halv meter från någon annan.

Bundesliga är den första euroepiska toppligan att dra igång. I den tyska högstaligan återfinns fyra svenska landslagsspelare: Emil Forsberg (Leipzig), Robin Quaison (Mainz), Ludwig Augustinsson (Werder Bremen) och Sebastian Andersson (Union Berlin).

Matcherna i Tyskland

Bundesliga:

16 maj: Dortmund–Schalke, Leipzig–Freiburg, Hoffenheim–Hertha Berlin, Düsseldorf–Paderborn, Augsburg–Wolfsburg, Frankfurt–Mönchengladbach.

17 maj: Köln–Mainz, Union Berlin–Bayer München.

18 maj: Werder Bremen–Leverkusen.

Zweite Bundesliga:

Lördag 16 maj: Erzgebirge Aue–Sandhausen, Bochum–Heidenheim, Karlsruhe–Darmstadt, Regensburg–Holstein Kiel.

Söndag 17 maj: Bielefeld–Osnabrück, Greuter Fürth–Hamburger SV, Hannover–Dynamo Dresden (uppskjuten), S:t Pauli–Nürnberg, Wehen Wiesbaden–Stuttgart.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.