VM-kvalmatch allt mer hotad av konflikt

Uppdaterad
Publicerad

Danska fotbollförbundet DBU meddelar, som det ser ut nu, att klockan 10 imorgon informeras svenska fotbollförbundet om att VM-kvalmatchen mellan Danmark och Sverige ställs in.
– De förstör damfotbollen för de närmaste fyra åren, säger stjärnan, Pernille Harder.

Nu har DBU meddelat att man vill se ett nytt tillfälligt avtal för matcherna den närmaste veckan, i stället för att förhandla så nära det viktiga mötet med Sverige.

Men spelarföreningen vill inte ha ett tillfälligt avtal.

– Vi ska lösa detta nu och få ett kollektivavtal på plats, säger föreningens ordförande Jeppe Curth.

”Tar landslagslägren som gisslan i en facklig kamp”

I ett pressmeddelande sent på tisdagseftermiddagen menar Christian Kofoed, medlem i DBUs styrelse, att de har kommit närmare varandra i förhandlingarna, men han kritiserar samtidigt spelarförenings hantering av detta:

”DBU tar kraftig avstånd från att Spelarföreningen och spelarna på det här sättet tar landslagslägren och de förestående matcherna som gisslan i en facklig kamp. Det går ut över de sportsliga förberedelserna och över dansk fotboll som helhet.”

Han säger också att de nu lagt upp en förhandlingplan för att få effektiva och ansvarsfulla förhandlingar efter VM-kvalmatcherna.

Detta läge verkar få danska fotbollförbundet att anse att matchen kommer ställas in:

”DBUs ledning kommer imorgon klockan 10 informera svenska fotbollförbundet att spelarna inte ställer upp till match.”

Kan bli diskat

Inte heller på tisdagen dök de danska landslagsspelarna upp till den planerade träningen under danska fotbollförbundets flagg. De körde istället en inofficiell träning på egen hand.

Om Danmark inte spelar matchen mot Sverige riskerar laget att bli diskat från VM-kvalet.

Danska stjärnan, Pernille Harder, reagerar starkt på situationen.

– Det är otroligt att ställa in en landskamp och förstöra för damfotbollen de närmaste fyra åren på grund av 400 000 kronor, som jag tror att förbundet har.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer