Vivianne Midiema slog det nederländska målrekordet. Foto: Bildbyrån

22-åring slog nederländska målrekordet

Arsenals Vivianne Miedema vann skytteligan i engelska Super League under säsongen som gick.

I dag slog storstjärnan det nederländska målrekordet med två fullträffar i 3–1-segern mot Kamerun.

Vid 22 års ålder har hon nu gjort makalösa 60 mål på 77 landskamper.

Det var med ett riktigt klassmål som Miedema först tangerade rekordet. Shanice van de Sanden bröstade ner bollen på högerkanten, väggspelade med Jackie Groenen och skickade in ett perfekt inlägg i straffområdet. Där kastade sig Miedema fram och slängnickade in 1–0 i den 41:a minuten.

– Jag är bara 22 år gammal och har fortfarande gott om tid på mig. Rekorden kommer att komma, sade hon inför turneringen.

Kamerun kvitterade före pausvilan och även det målet var snyggt. Efter en snabb omställning sprang Gabrielle Onguéné i djupled, lobbade bollen över målvakten och till sig själv innan hon placerade in 1–1. I sitt målfirande visade hon upp en t-shirt under matchtröjan, med en text som hedrade förra landslagskaptenen Ghislaine Bebom som nyligen gått bort.

Sanslöst målfacit

Nederländerna tog ledningen igen direkt i andra halvlek efter en finurlig frisparksvariant följt av passivt försvarsspel. Dominique Bloodworth slog in bollen från nära håll efter att ha missat i förstaläget, men fått en ny chans tack vare Michaela Abam.

I den 85:e minuten kom spiken i kistan när Miedema ohotad kunde vandra fram i banan och dunka in 3–1. Målet var hennes 60:e i A-landslaget. Den förra damallsvenska stjärnan Manon Melis hade det tidigare målrekordet med 59 mål på 136 landskamper, alltså nästan dubbelt så många. Lägger man också till ungdomslandskamper har Miedema gjort över hundra mål för Nederländerna.

Målet blev matchens sista inför ett jublande oranget hav på läktaren. Publiksiffran skrevs till 22 423 åskådare och enligt BBC var nästan 15 000 nederländska supportrar på plats i franska Valenciennes för att se matchen.