Ryssland får arrangera matcher i fotbolls-EM. Rysslands president Vladimir Putin säger att man inte ska göra fansen besvikna. Foto: AP

Wada bekräftar: EM-matcher i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Kommittén i Wada vill förbjuda Ryssland att arrangera stora globala mästerskap. Antidopningsorganisationens eventuella sanktioner gäller däremot inte för fotbolls-EM nästa sommar.

Wadas kommitté rekommenderar att Ryssland ska fråntas tilldelade mästerskap – om det är praktiskt genomförbart. Anledningen var att det framkommit att testdata manipulerats av den ryska antidopningsmyndigheten Rusada.

Redan i går meddelade Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att han inte trodde att Rysslands matcher i fotbolls-EM skulle påverkas.

– Wada rekommenderar i rapporten att man inte ska tilldelas nya evenemang, men att man kan fullfölja tilldelade evenemang. Med det som utgångspunkt så är det inte aktuellt att flytta evenemanget, skrev Karl-Erik Nilsson, som också är vice ordförande i Uefa, i ett mejl till SVT Sport i går.

Bekräftat: EM i Ryssland

Wada bekräftar nu också att fotbolls-EM och Champions League inte omfattas av rekommendationen av sanktioner.

”Fotbolls-EM är inte ett större globalt mästerskap. Snarare ett kontinentalt ensportsevenemang. Så EM påverkas inte av denna rekommendation”, bekräftar Wadas talesperson James Fitzgerald till nyhetsbyrån AP.

Efter att Wada bekräftat att Ryssland kommer kunna vara värd för fotbolls-EM har Uefas ordförande Aleksander Ceferin träffat Rysslands president Vladimir Putin.

”Vi kommer göra allt för att inte göra Ceferin och fansen besvikna”, säger Putin enligt ett uttlande från Kreml.

Enligt Uefa var mötet planerat under en lång tid och hade inget att göra med Wadas rekommendationer om sanktioner.

Wadas förslag ska diskuteras av det verkställande utskottet vid ett möte i Paris den 9 december. Wadas konflikt med den ryska idrotten sträcker sig sedan McLaren-rapporten 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer