Häckens Patrik Wålemark skruvar in 1-0 mot Elfsborg. Foto: Bildbyrån

Wålemarks drömdebut fixade Häckens 6-0-seger

Patrik Wålemark spelade sin första allsvenska match från start. 18-åringen dominerade direkt.

En frispark i krysset, en precisionshörna, ett rappt markskott och en fixad straff när Häcken krossade Elfsborg med 6–0.

– Det var så nära den perfekta matchen man kan komma, säger 18-åringen efter 6–0-segern.

Nu har andra generationen Wålemark presenterat sig i allsvenskan.

Pappa Jens spelade i högsta serien för Gais och Örgryte. Farbror Jörgen var allsvensk spelare för Elfsborg och moderklubben Ljungskile.

18-årige Patrik Wålemark jublade redan vid tiotiden på morgonen när han satt hemma och skulle äta frukost. Tränaren Andreas Alm ringde och berättade att Patrik skulle få spela från start eftersom Jasse Tuominen hade blivit sjuk.

– Jag var ganska nyvaken då. Men jag blev skitglad och sprang runt i hela huset. Sen blev jag lite nervös och så, men det är väl naturligt.

Det syntes inte på planen. Killen som ifjol spelade division 2-fotboll med Qviding dribblade oblygt, yvigt och framgångsrikt med sin vänsterfot.

Drömfrispark

Under 20 nästan overkliga minuter i slutet av första halvlek och början av andra hade Wålemark uppvisning och låg bakom fyra mål.

Efter en tuff, intensiv och chansfattig första halvlek kom en Wålemarkexplosion i slutminuterna före paus.

I 43:e minuten dribblade 18-åringen precis utanför Elfsborgs straffområde och blev fälld. Frisparken slog han själv – hårt, skruvat och exakt. Inbytte norske målvakten Mathias Lönne Dyngeland stod stilla medan bollen vred sig in i hans högra kryss.

– En väldigt bra träff. Jag fick den precis där jag ville ha den, det var inga problem. Det var inte planerat att jag skulle ta den. Men jag var het och den satt bra.

Storseger

I fjärde tilläggsminuten smekte Wålemark iväg en precis hörna från höger. På den nickade Gustav Berggren in 2–0.

Efter paus fortsatte Patrik Wålemark produktionen. Han sköt ett välplacerat markskott som Dyngeland tvingades ge retur på. Landsmannen Alexander Söderlund var alert och skickade in 3–0 i 50:e minuten.

Och i 56:e var det dags igen. Wålemark ryckte in i straffområdet, vaggande och dribblande, och blev fälld av Simon Strand. Daleho Irandust lekte in straffsparken för 4–0.

Då hade Patrik Wålemark kramp i benen. Men han hade gjort tillräckligt.

Efter en timme vandrade han av Bravida Arenas konstgräs efter en anmärkningsvärd första startmatch i allsvenskan.

Ingen ville säga emot.

Elfsborg åkte på sin första förlust i årets allsvenska. Till slut blev det 6–0. Gästerna började bra, men målvakten Tim Rönning tvingades till ett tidigt byte efter att ha haft problem med synen.

Och inför 18-årige Patrik Wålemarks trollande vänsterfot rasade Elfsborg ihop.

Klipp: Alla allsvenska målen omgång 8: