Foto: Bildbyrån/SVT

Wegerup: ”Det här var det värsta Zlatan kunde göra”

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat runt Zlatan Ibrahimovic senaste dagarna.

I dag kom rubriker om att han brutit mot Fifas etiska regler – men i Italien är helgens restaurangbesök den stora snackisen.

– Det här var nog det värsta han kunde göra. Det här är ett land som har så många döda och där människor i över ett år knappt har fått gå ut, säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup.

Sportbladet avslöjade i dag att Zlatan Ibrahimovics delägande i ett spelbolag bryter mot Fifas etiska regler och att han därmed riskerar att straffas.

– Det har blivit en del rubriker i Italien men det drunknar ändå i det som skedde när han i söndags var på en restaurang som tycks ha öppnat bara för honom och hans bekanta. Det är en nyhet som totalt dominerat kring Zlatan de senaste dagarna, säger Jennifer Wegerup.

”Nästan ett undantagstillstånd”

Det var i måndags som Football Italia publicerade en bild på svensken när han tillsammans med några vänner besökte en restaurang i Milano i helgen. Enligt restaurangägaren var de bara där för ett möte – men reaktionerna i Italien har varit många.

– I över ett år har Italien upplevt en verklighet som nästan är ett undantagstillstånd. Det senaste dygnet har 469 personer dött med covid-19. Du har restriktionerna, människor får inte gå ut, det är utegångsförbud på kvällarna, säger Wegerup.

– Det Zlatan gjorde var i en ”röd zon” där du egentligen bara får gå ut för att söka läkarvård, gå till apoteket eller handla mat. Att de i det läget, oavsett om de åt mat eller inte, träffas och dricker vin – det sticker i folks ögon på många olika sätt.

Zlatans status påverkas

Wegerup berättar att reglerna är stenhårda i Italien. Polisen kan när som helst stoppa människor när det är ”röd zon” och kräva att få se papper på varför man är ute. Har man inte giltiga skäl riskerar man böter eller i värsta fall fängelse.

Något fängelsestraff lär inte vara aktuellt i Zlatans fall, men enligt Wegerup har rubrikerna påverkat hans status i Italien klart negativt.

– Det här var nog det värsta han kunde göra. Gazzetta dello Sport skrev att det var det värsta diket han kunde halka ner i nu i covid-tider. Han har blivit mer och mer älskad, även utanför planen när han var med i Italiens melodifestival till exempel, men det här är ett land som har så många döda och där människor i över ett år knappt har fått gå ut. Att då de sätter sig över reglerna uppfattas otroligt negativt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.