”Tror inte att valet sker på fredag”

Uppdaterad
Publicerad

Gripandena i Zürich gjorde att Fifa på onsdagen höll en presskonferens. Och nu säger experten Thomas Wernerson att mutskandalen kan växa. – Jag tror inte att valet sker på fredag, säger han till SVT Sport.

Tidigt på onsdagsmorgonen greps flera högt uppsatta Fifa-toppar på ett lyxhotell i Schweiz. Det skedde på begäran av åklagare i USA som vill få dem utlämnade. Totalt väntar åtal för runt tio personer, bland annat förre vicepresidenten i Fifa, Jack Warner.

”Tradition av korruption”

FIFA

Amerikanska myndigheter skriver i ett uttalande att det handlar om mutor på över 100 miljoner dollar betalats ut. I gengäld ska de som betalat mutorna fått media-, sponsor-  och reklamrättigheter i samband med fotbollsmästerskap i Latinamerika.

Fifa har utrett sig självt flera gånger utan att hitta någon skyldig. Thomas Wernerson är inte förvånad.

– Det här är ett bevis på vad alla vetat. Det finns en tradition av korruption inom Fifa, säger han.

”Bra med sådan kraft”

Enligt uppgifter handlar det om sex stycken gripna. Wernerson är positiv till att någon utanför Fifa har agerat.

– Det är bra att en utomstående organisation som har en sådan kraft har tagit tag i detta nu. Fotbollen är en sådan stor och älskad sport. Det är därför det har kunnat hålla på som det har. Det hade aldrig fungerat i en mindre sport, säger han.

På fredag är det val till Fifa-president. Sittande mannen Sepp Blatter är inte inblandad i gripandena, men amerikanska uppgifter pekar på att han ännu inte är helt avskriven.

”Med Blatters goda minne”

– Jag tror att detta har skett med Sepp Blatters goda minne, det är därför man har kunnat hålla på så här. Men man kommer att neka till bevisen ligger på bordet, säger Wernerson.

– Jag tror inte att valet blir av på fredag.

Förre Uefa-ordföranden Lennart Johansson blir bestört när han får höra om uppgifterna.

– Jag kan inte reagera med annat än att, är det ett brott som har begåtts som ska de straffas. Men jag är inte förvånad. Det här är en ny tragisk sak kopplad till Fifa, säger Johansson till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet