Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Wijk: ”Inte hört något om det innan” Foto: Bildbyrån/SVT

Wijk om uttagningen: ”Var jättechockad”

Uppdaterad
Publicerad

Succé i damallsvenskan – och nu uttagen i A-landslaget.

Ett besked som förvånade Hanna Wijk.

– Jag var jättechockad, lite paff nästan, säger 18-åringen till SVT Sport.

Peter Gerhardssons trupputtagning innehöll en hel del förändringar jämfört med sommarens EM-trupp. Bland de nytillkomna fanns Häckens ytterback Hanna Wijk.

Wijk gjorde stor succé för sitt Häcken direkt efter sommaruppehållet. 18-åringen svarade för två mål på sju minuter och kort därefter adderade hon en assist mot Kif Örebro.

Och i tisdags kom belöningen när hennes namn fanns med på Gerhardssons trupplista.

– Jag hade inte förväntat mig det, och inte hört något om det innan. Det var en chock, säger Wijk och fortsätter:

– Jag var på väg hem från träningen, satt i bilen och lyssnade på livesändningen. Det tog nästan lite tid att förstå det. Det är ett stort mål jag har haft och det ska bli jättekul. Jag blev superglad.

Inte aktuell för VM-kvalmatchen

I den uttagna truppen finns ett flertal klubbkompisar från Häcken, däribland Jennifer Falk och Elin Rubensson.

– Det betyder jättemycket. Jag har redan pratat lite med spelarna och de kommer vara ett jättestort stöd för mig där och jag vet att jag alltid kan prata med dem. Det känns jättetryggt, säger Wijk.

Nästa vecka samlas truppen för läger på Gotland inför den sista VM-kvalmatchen borta mot Finland den 6 september, som sänds i SVT. Tanken är dock att varken Hanna Wijk eller Matilda Vinberg (Hammarby) ska spela matchen mot Finland. I stället ska duon delta i U23-landskampen mot Belgien den 2 september samt mötet med Spanien tre dagar senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.