Foto: TT Nyhetsbyrån/Svff

Zlatan Ibrahimovic: ”Jag vill bli behandlad för det jag kan göra nu”

Uppdaterad
Publicerad

I går bekräftade Janne Andersson det många gått och väntat på. Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i det svenska landslaget nästan fem år efter att han hängde av sig landslagströjan.

Nu kommenterar Zlatan för första gången comebacken i en intervju på fotbollförbundets Youtube-kanal.

– Jag vill inte bli behandlad för det jag gjort innan. Jag vill bli behandlad för det jag kan göra i nuläget, säger Ibrahimovic.  

Det är inte så att jag är den spelare som jag var för 5, 10, 15 eller 20 år sen. Det är en helt annan fysik nu och ett helt annat spel. Men jag håller väldigt hög nivå. Det behöver man inte oroa sig för, säger Ibrahimovic och ler stort.

Under en uppmärksammad intervju i Aftonbladet i samband med att Zlatan Ibrahimovic tilldelades Guldbollen för tolfte gången medgav han att han saknade landslaget. Janne Andersson svarade med att flyga ner till Milano för att undersöka saken närmare.

Trots att relationen dem emellan i bästa fall innan dess varit frostig efter att Ibrahimovic mer eller mindre anklagat Andersson för att ha valt bort spelare med utländsk bakgrund i landslaget.

Mötet i Milano var allt annat än frostigt.

– Det var väldigt positivt. Vi gick igenom allt och drog ett streck över allt det som är bakom oss. Vi pratade med respekt emellan oss. Jag upplevde Janne som väldigt rak och direkt, säger Ibrahimovic innan han fortsätter med att lyfta förbundskaptenen:

– Personen som jag fick träffa är en vinnare. Det är en mentalitet som en vinnare har. Den mentaliteten känner jag igen i mig själv.

Förutom ett par kortare skadeavbrott har Zlatans säsong i Milan varit nästan osannolikt bra för en snart 40-årig anfallare. På 14 matcher i Serie A har han gjort 14 mål. På torsdag är med i Milans Europa League-trupp mot Manchester United.

”Inte med på grund av att jag heter Zlatan”

– Jag är inte med på grund av att jag heter Zlatan och är Ibrahimovic. Det är på grund av det jag tillför på plan och det jag har åstadkommit. Jag tycker att jag förtjänar det.

Men att han som 39-åring, nästan fem år efter att han avslutade landslagskarriären, åter skulle få dra på sig den blågula tröjan verkar han själv nästan ha svårt att ta in.

– Det känns fantastiskt. När man är en fotbollspelare på en viss nivå där man får chansen att representera sitt land. Jag har alltid sagt det, det är det största som finns. Det är med stolthet och ära man tar på sig landslagströjan.

KLIPP: Så ska Ibrahimovic användas i landslaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.