Janne Andersson har välkomnat tillbaka Zlatan till lanslaget. Foto: SVT/Bildbyrån

Janne Andersson: ”Zlatan är stolt över att få representera landslaget”

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Janne Andersson har varit väldigt fåordig om hur hans samtal med Zlatan Ibrahimovic varit.

Men att de två skulle träffas rådde det inga tveksamheter kring.

– Det var ett självklart beslut, säger Andersson till SVT Sport.

I november påbörjades den resa som ledde till att Zlatan Ibrahimovic igår togs ut i landslaget efter nästan fem års frånvaro.

Detta efter att Ibrahimovic flera gånger riktat bitvis väldigt skarp kritik mot bland annat förbundskaptenen. Den kritiken lägger nu Janne Andersson bakom sig.

– Att få kritik, det får jag i det här jobbet dagligen. Det är ju det att många gånger när han uttryckt det så har det blåst upp väldigt stort eftersom det är just han som sagt det. Jag är faktiskt väldigt bra på att släppa saker och lämna det bakom mig. Kan vi hitta en väg framåt som är bra för alla parter då ska vi göra det, säger Janne Andersson och fortsätter:

– Det är också viktigt att den processen har skett på rätt sätt och det har den gjort. Vi har haft bra snack och hittat rätt i de snacken och då har jag inga problem att lägga saker bakom mig, då kör vi framåt.

Kunde hitta en väg framåt

För förbundskaptenen var det givet att träffa 39-årige stjärnan i höstas.

– Mitt jobb är att vinna så många matcher som möjligt med landslaget och finns det spelare som är lika bra eller bättre än de vi har, vilket Zlatan är, och han öppnar upp för att vara med igen var det lika bra att åka ner och se om vi kunde hitta en väg framåt. Och det kunde vi.

”Håller väldigt hög nivå”

Varken Janne Andersson eller Ibrahimovic har avslöjat vad de två pratade om under sina möten.

Men har du fått någon uppfattning om vad det är som gör att han nu vill komma tillbaka?

– Det tycker jag han ska svara på själv i detalj. Men rent generellt så är det väl så att när han slutade 2016 så var han färdig med landslaget och sedan går åren. Sedan har det visat sig att han håller väldigt hög nivå fortfarande. Han är stolt över att vara svensk och få representera svenska landslaget.

KLIPP: Klart: Zlatan gör comeback i landslaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.