Zlatan Ibrahimovic riktar skarp kritik mot Sveriges förbundskapten Janne Andersson. Foto: Nils Petter Nilsson/TT, Expressen tv

Janne Anderssons kritik mot Zlatan: ”Det är fel, fult och gör ont”

Uppdaterad
Publicerad

Få har nog missat Zlatan Ibrahimovics attack på Janne Andersson.Ord som insinuerade rasism skar djupt i själen på förbundskaptenen som blev upprörd.– Jag tycker att det är orättvist, att det är fel, att det är fult. Det gör ont, säger han till Aftonbladet.

Den svenske superstjärnan hävdade (felaktigt) att Janne Andersson inte tagit ut spelare med invandrarbakgrund i landslaget på sin första samling.

– Sedan fick han frågan om det. Då bajsade han på sig. Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt, sade Ibrahimovic till Expressen bland annat, och anklagade bland annat landslaget för att vara sektlikande:

– Det är en sekt, och den sekten stannar kvar hela tiden även om det finns bättre spelare där ute, sade han till tidningen.

Både Jimmy Durmaz och Emir Kujovic byttes in i matchen mot Nederländerna. Zlatan höll fast vid kritiken när han konfronterades av SVT Sport.

– Var Durmaz där? Jag såg honom inte. Är du säker på att han var med? Jag såg honom i alla fall inte.

– Oavsett, det spelar ingen roll. Jag har min åsikt. Han (Andersson) blev ifrågasatt och ändrade sig inför den andra uttagningen. Det är ett stort problem. Man står för vad man gör, som jag har gjort i 20 år. Det är en stor skillnad.

Efteråt fick Janne Andersson bemöta påståendet när han höll nästa landslagspresskonferens.

– När den kom så kände jag... Att vi 2019 ska behöva prata om grejer som innebär var folk kommer ifrån, att det blir en fråga kring landslaget, tycker jag är jättetråkigt. Själv har jag värderingar och en syn där jag inte tittar på det. Jag blir ledsen och besviken att jag får det från en före detta landslagsspelare – och på felaktiga grunder dessutom. Det gjorde mig ledsen och gjorde lite ont eftersom jag som människa och ledare försöker leva som jag lär, säger Andersson, och fortsätter:

– Det är tråkigt, och när det kom i tisdags blev jag ledsen och besviken.

Nu har förbundskaptenen utvecklat tankarna i en intervju med Aftonbladet inför kommande landskamper.

– Men man kan ju inte ta hans uttalanden på allvar. Det han säger är inte sant. Och jag blev enormt ledsen när jag hörde det här, för jag har jättestor respekt för Zlatan för den fotbollsspelare och idrottsman han är. Men att uttala sig på det här sättet... Då vill man ju återigen bygga på något som inte finns. Det gör mig jätteledsen, det är skittråkigt. Jag tycker ju inte att jag är värd det. Jag tycker att det är orättvist, att det är fel, att det är fult. Det gör ont, det gör det.

– Till exempel: När vi satte vår landslagsstab blev det några människor som jag jobbat med tidigare och några andra som blev kvar sen tidigare. När sedan någon sa: ”Det är ju inga med invandrarbakgrund” så blev jag bara... ”Nä, må så vara – men det är inte heller en dimension jag haft med när jag satt min stab”. Det har inte funnits med som en faktor överhuvudtaget och kanske borde jag ha tänkt annorlunda eller borde någon annan ha påpekat det. Men jag tänker inte på det sättet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.