Janne Andersson och Zlatan Ibrahimovic. Foto: BILDBYRÅN

Kritiserades av Zlatan – nu prisas Janne Andersson

Uppdaterad
Publicerad
Janne Andersson prisas för att ha verkat i Fryshuset-grundaren Anders Carlbergs anda.
Vilket är raka motsatsen till Zlatan Ibrahimovics bild av landslagsuttagningarna.
– Det värmer, det värmer jättemycket och är roligt, säger förbundskaptenen.

Janne Andersson har vid flera tillfällen sagt att han har svårt för individuella priser inom fotbollen, då de oftast ”bygger på subjektiva bedömningar”.

Med Anders Carlbergs minnespris Årets påverkare är det annorlunda.

Inte för att förbundskaptenen själv tilldelas utmärkelsen – utan för vad priset står för.

”/…/ Ett ledarskap grundat i kärlek till idrotten, tron på gruppens kraft i att stötta individen, samt inte minst en tydlig värdegrund där rättvisa och alla människors lika värde är grunden”, lyder en del av juryns motivering.

”Väldigt speciellt”

– Det är inte så att det har ramlat priser över mig men jag har fått några stycken i olika sammanhang, och det här är väldigt speciellt eftersom det inte handlar om fotboll eller fotbollsresultat, säger han till TT.

– Det här är mer, som jag uppfattar det, hur man upplevt att jag har utfört mitt uppdrag, vad jag står för i mitt ledarskap. Det är på så sätt väldigt hedrande och glädjande att man ser det på det sättet och vill premiera det. Jag tycker att det är jätteroligt och hedrande.

Andersson ledarskap förde Sverige till VM-kvartsfinal i Ryssland 2018 och är på väg att säkra en slutspelsplats i nästa års EM. 57-åringen är inne på att hans ledarskap vilar på liknande grunder som Anders Carlberg drevs av när han grundade Fryshuset.

– Min grundinställning i mitt ledarskap är att skapa en miljö där folk är välkomna, att det är ordning och reda och att det råder någon form av rättvisa och att alla är lika mycket värda. Sedan utifrån de grunderna ska vi utvecklas tillsammans, i olika riktningar, på olika sätt. Olikheterna i en grupp är det som är det intressanta, säger han.

Kritik från Zlatan

Det är en bild som den förre landslagsstjärnan Zlatan Ibrahimovic, anfallaren slutade i Blågult efter EM i Frankrike 2016, inte delar.

I en intervju med Expressen kallade 38-åringen landslaget för en sekt och att Janne Andersson visat ovilja att ta ut spelare av utländsk härkomst.

Hör Zlatans kritik här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Zlatan Ibrahimovic riktar skarp kritik mot Sveriges förbundskapten Janne Andersson. Foto: Nils Petter Nilsson/TT, Expressen tv

Det var uttalanden som gjorde förbundskaptenen ledsen och besviken, men nu viftar han snabbt bort yttrandena även om han fortfarande anser att de var felaktiga.

– Jag har ett jobb som många tycker väldigt mycket om och har uppfattningar kring, och jag bestämde mig för att så får det vara när jag gick in i det här jobbet. Det han tyckte den här gången får stå för honom och om någon tycker något annat en annan gång så får det stå för den, säger Janne Andersson.

Här bemöter Janne Zlatans kritik ”Ledsen och gjorde lite ont”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här bemöter Janne Andersson Zlatans kritik Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer