Zlatan Ibrahimovic delägarskap bryter mot Fifas regler. Foto: Bildbyrån

Zlatan Ibrahimovics landslagscomeback bröt mot Fifas regler

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic bröt mot Fifas etiska regler i samband med sin landslagscomeback eftersom han fortfarande är delägare i ett spelbolag, det rapporterar Sportbladet.

Både Fifa och Uefa tillåter inte att deltagande spelare har några finansiella intressen i spelbolag. Enligt Sportbladet är Zlatan Ibrahimovic fortfarande delägare i ett spelbolag, som har sin bas på Malta. Något som han nu kan straffas för.

Det är företagets vd som bekräftar i ett mejl till Sportbladet att Ibrahimovic har aktier i bolaget. Något som alltså inte är tillåtet enligt Fifas regler. Dessa regler gäller för organisationens tävlingar och VM-kvalet, som Zlatan har medverkat i, är en del av dessa.

Fifas presschef Hans Hultman menar att en anmälan måste skickas till Fifa.

– Jag har läst vad det handlar om. Allt det där sköts konfidentiellt men först måste det komma in en anmälan, säger Hans Hultman till SVT Sport.

Kan straffas

Enligt regelverket kan de som bryter mot detta straffas med böter på cirka en miljon kronor samt avstänging från all form av fotbollsrelaterade aktiviteter.

Enligt Sportbladet ska spelbolaget även ha erbjudit spel på landslagets VM-kvalmatcher mot Georgien och Kosovo.

Zlatans koppling till spelbolaget ska ha varit känt för Svenska Fotbollsförbundet. Håkan Sjöstrand, Svenska Fotbollsförbundets generalsekreterare, säger att man inte hade diskuterat frågan med Zlatan i samband med hans comeback.

– Nej vi pratade inte om detta, skriver Sjöstrand till Sportbladet.

– Jag spekulerar inte i eventuella sanktioner men fortsätter så klart pressa på för att få tydlighet i Fifas regelverk då det uppriktigt är en hel del oklarheter i hur det ska tolkas, fortsätter Sjöstrand.

Spelbolagets vd hänvisar själv till Fifa.

– Det är frågor som bör ställas till Fifa. Vi har ett avtal med Zlatan som vi följer och dyker det upp problem hanterar vi det tillsammans med honom, skriver vd:n till Sportbladet.

ARKIV: Mållös premiär för Kalmar och Östersund (12 april)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.